Retkeilyautolla voi matkustaa lapsen kanssa rennosti ilman suunnitelmia

Share if you liked! Thanks :)

Päivitetty 15.4.2022

Haaveiletko vauvasta, mutta et haluaisi luopua extempore-matkustelusta ilman suunnitelmia? Tai onko sinulla ympärivuotinen ulkoilmaharrastus, jossa mukana kulkee paljon tavaraa? Tai mietitkö, miten voi yhdistästää vauva- ja pikkulapsiarjen ja helpon matkailun? Lukaisehan eteenpäin! ? Myös siinä tapauksessa juttu voisi kiinnostaa sinua, jos sinulla on jo pieniä lapsia tai vaikkapa lemmikki ja haaveilet rennoista reissuista ilman suunnitelmia. ?

Etpä arvaa kuinka monesti ollaan mietitty ja harmiteltu pojan syntymän jälkeen, miksi ei tajuttu tätä aiemmin: nimittäin tarvetta omalle retkipakulle! ? Kun oltiin molemmat vielä töissä, niin olisi ollut pikkuisen helpompaa säästellä pakuun. Olisipa joku tullut muutama vuosi sitten nykimään hihasta ja sanonut, että hei te tarviitte aivan ehdottomasti retkipakun siinä vaiheessa, kun vauva syntyy!! Sinulla on vielä mahdollisuus välttyä tältä ”virheeltä”. ??

Vaikka olimme retkipakulla kierrelleet Uudessa-Seelannissa 1,5 vuotta ennen lapsen syntymää, niin emme siltikään tajunneet retkipakutarvetta. Ei sitä vaan oikein osannut ennakkoon kuvitella, millaista se on, kun perheeseen tulee pikkuinen. Täältä voit lukea miten haaveemme lähti lopulta toteutumaan. ?

Retkeilyautolla matkailua
Retkipakulla reissussa Uudessa-Seelannissa.

Miten sen retkipakutarpeen sitten huomasi?

Eipä tätä retkipakun hommaamista tajunnut, kun vasta siinä vaiheessa, kun lapsi oli jo syntynyt ja pääsi näkemään, miten se arki muuttui. Ennen pärjäsi aivan hyvin, kunhan oli teltta tai riippumatto mukana, jos mieli yöksi jäädä ja sattui pari tuulista leijasurffaukseen sopivaa päivää putkeen. ?

Pojan ollessa noin 4kk:n iässä alkoi taas haaveilla leijalautailureissuista, mutta tuntui vaan niin työläältä lähteä, kun aina sai pakata autoon hirveesti tavaraa jo pelkästään lasta varten. Ja toki sekin vaikutti, kun ei ne leijat ja vauvan tavarat mahtuneetkaan enään samaan aikaan autoon.

Lapsen myötä tuli yllärinä myös lisää arkirutiineja elämään. Esimerkiksi päiväunet oli alkuun monesti päivässä. Joulusta 2019 asti poika on mennyt enään yksillä pitkillä päikyillä. Kiinteitä kun ruvettiin syöttämään kesällä 2019, niin tuli yhtäkkiä 5 ateriaa päivään, kun itse oli selvinnyt aiemmin ehkä kolmella.? Alkuun tuntui, että syömme ihan koko ajan, mutta nyt siihen on jo tottunut ja itsekin koitamme syödä vähintään 4 ateriaa päivässä.

Eli toisin sanoen arkisten rutiinien hoitamiseen menee lapsen kanssa enemmän aikaa ja retkipaku mahdollistaa sen, että ne hoituu nopsemmin ja vaivattomammin. Näin jää aikaa muuhunkin, kuten esimerkiksi leijalautailuun. ?

Entä jos retkipakutarpeen olisi hoksannut aiemmin?

Jos retkipakutarpeen olisi hoksannut aiemmin, niin olisi päässyt jo melkein koko vauvavuoden reissaa ja ei olisi tarvinnut miettiä, mistä saa lisätuloja auton hankintaa varten. Nyt tässä tuli melkein 1,5 vuoden viive. Vaikka ei se sinällään harmita, kun tämä retkipakuhaave on saanut aikaan kaikkea muutakin yllättävää, kivaa ja uutta elämään tässä sivussa. ??

Sen lisäksi, että meille syntyi ihana vauva <3, niin oon alkanut opiskella lapsen hoidon ohessa. Ja kevään viimeisenä koulupäivänä 26.5.2020 itseasiassa tuli tämä blogi-ideakin, mitä ei varmaan muuten olisi kuuna päivänä tullut. ? Ja kaiken lisäksi, olen nyt ihan hurahtanut tähän blogitouhuun ja siihen, että pääsen ehkä auttamaan muita samanmoisen haaveen toteutumisessa ja siinä, että muut hoksaisivat tulevan haaveensa jo paljon meitä aiemmin. ?

Täältä löytyy lisätietoa siitä, mitenkä meidän retkipakuhaave lähti lopulta toteutumaan Ja täältä löytyy vinkkejä ja ajatuksia retkipakun valintaan liittyen, jotta teillä kaikki menisi nopeammin. Toki pakun koko, sisätilan layout- ja varustelutarpeet voivat luonnollisesti hieman vaihdella perheittäin, jos on vaikka lemmikki vielä vauvan/lapsen lisäksi tai jos vaikkapa muuttaa siihen pysyvästi asumaan tai on useampia lapsia. ?

Mitä hyötyä retkipakusta sitten on?

Koitin kasailla tähän kaikki edut, mitä mieleen tuli, mutta lista saattaa vielä päivittyä, jos jotakin unohtui tai jos huomaa uusia positiivisia juttuja. ?

1. Kaikki reissulle tarvittavat kamppeet mahtuu mukaan

Sitten itse asiaan eli siihen, kun perheeseen tulee lapsi ja matkakuume pääsee yllättää kesken vauvavuoden. Silloin retkipaku on kyllä ihan ehdottomasti rennoin ja mukavin matkustustapa (ainakin omasta ja miehenkin mielestä ja varmasti monen muunkin mielestä ?).

Lapselle tarvittavaa tavaraa on aivan hulluna ainakin alkuun, kun ei osaa ajatella yhtään, mitä kaikkea sitä voisi reissussa tarvita ja sitten pakkaa kaiken mahollisen. Retkipakuun saa mahtumaan rattaiden lisäksi myös ne omat harrastuskamppeet mukaan. Jos muuten mietit millaiset rattaat olisi hyvät rekipakuiluun/matkailuautoiluun, niin lukaiseppa tämä juttu. ?

2. Rento, huoleton ja vaivaton tapa matkustaa extemporee ilman suunnitelmia

Parasta retkipakulla matkatessa on kuitenkin se, kun voi lapsenkin kanssa mennä ilman etukäteissuunnitelmia. Ja majoitustakaan ei tarvitse miettiä ennakkoon, kun ”koti” kulkee mukana. Myös extemporee-viikonloppureissut onnistuu melko pienellä vaivalla, kun paku voi olla aina valmiiksi pakattuna pihassa. Vaatteet vaan kassiin ja kodin jääkaapista siirtää eväät retkipakun jääkaappiin ja ei kun menoksi. ?

Ja retkipakulla voi helposti pysähtyä tauolle vaikkapa levähdyspaikalle, jos ruoka-, uni- tai vaipanvaihtoaika pääsee yllättämään. Ainakin meillä käy monesti sillai, että havahdutaan siihen, miten kello voi olla jo noin paljon tai apua, taasko täällä haisee kakka. ?

Ja retkipaku mahdollistaa senkin, että päiväuniaikaan voi vaikka itsekin ottaa nokoset, jos siltä tuntuu. Tai sitten voi juoda vaikkapa kaffet rauhassa ja nauttia vaan omasta ajasta ja ehkä jopa hienosta maisemasta. ? Lapsen myötä on oppinut vieläkin enemmän arvostamaan niitä arjen pikkusia hetkiä, esimerkiksi kahvin juominen kaikessa rauhassa. Saati sitten sitä iloa, jos sattuukin päästä leijasurffille!!! ?

3. Retkeilyauto mahdollistaa myös koko päivän ulkoilmaharrastukset

Tuntuu, että ilman retkipakua ei vaan yksinkertaisesti pääse leijasurffille, jos haluaa koko perheen kanssa lähteä. Tai se olisi vähintäänkin työlästä. Leijareissut on aina koko päivän mittaiset meidän tapauksessa, kun lähimmätkin harrastuspaikat on aika kaukana kotoa ja yleensä ne ovat myös hieman syrjässä palveluista. Syksyllä ja aikaisin keväällä uimarannoilla ei ole välttämättä mitään muuta kuin ehkä hyvällä tuurilla vessa ja märkäpuvut vaihdetaan auton vieressä.

Ympärivuotisen ulkoharrastuksen kesäversio: leijasurffaus
Leijasurffausta Hangossa.

Retkipaku on siis kuin tehty ulkoilmaharrastukseen pikkulapsiperheelle ja miksei ihan kaikille, kun siinä kulkee ympäri vuoden lämmin taukotila mukana. ? Ihan parasta, kun toinen voi käydä leijalautailemassa sillä välin kun toinen hoitaa lasta. Luksusta on, että tarvittaessa pääsee lapsen kanssa lämpöseen tilaan päiväunille tai vaikka syömään.

Alla on kuva talvisesta harrastuspaikasta Pohjois-Norjan Varangerista, jossa retkipakun saa ihan harrastuspaikan viereen tien varteen parkkiin, mutta lähimpään kylään voi olla jokusen matkaa. Ja joskus on kylään vievien teiden puomitkin suljettu kesken päivän, jos on kunnon lumipyry yllättänyt. Viimeksi ollaan oltu joitakin vuosia sitten tuolla ja kova hinku olisi päästä ensi talvena (2021) retkipakulla tuonne tai jonnekin vastaavaan paikkaan seikkailemaan ja leijalautailemaan. ?

Ympärivuotisen ulkoharrastuksen talviversio: leijalautailua lumella.
Leijalautailua Pohjois-Norjassa.

Ei päästy Norjaan tänä talvena (2021), koska raja oli suljettuna koronan takia, mutta pari reissua päästiin kuitenkin tekemään:

4. Lapsi selvästi tykkää olla reissussa

Ollaan huomattu myös se, että poika viihtyy reissussa todella hyvin ja reissussa unohtuu helposti somet ja puhelimet yms, kun on kaikkea uutta nähtävää ja koettavaa. Se on samalla siis myös semmosta perheaikaa. ? Lapsi tuo lisäksi reissuihin ihan uuden ulottuvuuden, kun pääsee seuraamaan vierestä, miten pienistä jutuista hän innostuu. Yyterin reissulla poika muun muassa juoksenteli aivan intona pitkin polkuja. ?

Tai sitten hän saattaa vaan heilutella vaikkapa kuusen oksaa ja kikatella ihan onnessaan!! Ja saa äipän ja iskänkin hymyilemään. ? Nykyään hän vilkuttelee esim kaupassa tai kävelyllä kaikille vastaantulijoille omalla ihanalla tyylillään ja piristää näin monen päivää. Ihana nähdä, että moni alkaa hymyillä ja vilkuttelee takaisin. ??

5. Helpommat kyläilyt ja lapsen nukutukset ja lapsen harrastuksiin viemiset

Juhannuksena 2020 mietittiin, kun oltiin lähdössä yökyläilee ja hirvee pakkaaminen taas auton kanssa, että olispa ollut jo silloin se oma retkipaku. Mukaan piti saada muun muassa matkasänkyä ja syöttötuolia ja kaikennäköistä muutakin pientä. Ja illalla poika ei meinannut millään nukahtaa vieraaseen paikkaan. Se, jos jokin harmitti, kun kotona on riittänyt, että nostaa iltarutiinien jälkeen sänkyyn. Sama nukutustapa olisi haaveissa myös reissun päällä. ?

Lapsen kanssa on helpompaa mennä ihan vaan kyläilemäänkin, kun retkipakussa hänellä on oma tuttu ja turvallinen nukkumapaikka, jonne nukahtaa varmasti helpommin kuin vieraaseen ympäristöön. Toki senkin tässä vajaan 1,5 vuoden aikana on huomannut, että riippuu tosi paljon lapsestakin nämä asiat ja samat tavat eivät toimi kaikille. Vanhemmat sen parhaiten tietää, miten oman lapsen kanssa kannattaa toimia. ?

Täältä löytyy lapsen nukutuskokemuksia ja eräs vinkki lapsen nukkumapaikaksi matkailuautossa ja retkipakussa. ?

Isomman lapsen kanssa auto helpottaa myös arkea, kun voit viedä lapsen harrastukseen ja odotella itse autossa ja katsoa vaikka telkkua, tehdä töitä läppärillä tai miksei vaikka ottaa tirsat autossa, jos työpäivä oli raskas.? Meidän pojan serkkujen perhettä, kun on seuraillut, niin eri ikäisten lasten uimakoulut saattaa olla peräkkäisinä vuoroina ja kotiin on kuitenkin puolen tunnin ajo, niin ei kannata välissä lähteä kotiin. Retkipakussa voi odotella omaa vuoroa. Myös jalkapalloa harrastavan lapsen pelit saattavat olla yllättävänkin kaukana kotoa ja treenipaikat vaihtelevat.

Lopuksi vielä muutama sananen

Toivottavasti tästä jutusta on hyötyä mahdollisimman monelle, jolla on lapsi lähivuosina haaveissa. Ja voisi huomata tämän retkipakutarpeen jo ennakkoon ja pääsisi siten jatkaa harrastuksiaan heti, kun vaan malttaa uuden perheenjäsenen syntymän jälkeen. ?

Jos tykkäsit jutusta, niin jaahan ystävälle myös! Ja tulehan seuraamaan meitä Instagramiin ja Facebookiin ja YouTubeen ja liity sähköpostilistallemme. Päivitämme näihin tiedon muun muassa, kun uusia blogitekstejä ilmaantuu ja mielellään ollaan fiilistelemässä, kun sun retkipakuhaave toteutuu. ?

Täältä löydät tietoa blogistamme ja täältä pääset halutessasi tutustumaan meihin.

Retkeilyautoaiheisia postauksia sulle:

Lapsen kanssa reissaamiseen liittyviä vinkkejä

Eipä sitten muuta kuin mukavaa päivää ja mukavia tulevia seikkailuja sinne! Ja ihana, että jaksoit lukea jutun tänne asti. ? Kyselehän ihmeessä, jos joku asiaan liittyvä askarruttaa ja laita palautetta, mitä tykkäsit. Alla helpot emojit, joista vaan klikkaa parhaiten kuvaavaa. 🙂 Ja saa toki laittaa myös viestiä, jos tuli jotain sanottavaa mieleen.

(Visited 396 times, 1 visits today)
What’s your Reaction?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Share if you liked! Thanks :)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.