Weinsberg Carabus 600 MQ -retkipakun katolle aurinkopaneelit

Share if you liked! Thanks :)

Päivitetty 15.4.2022

Ajattelin kirjoitella aurinkopaneeleista ihan oman jutun tänne blogiin, kun tuntui, että niistä löytyy netistä aika huonosti tietoa ja kokemuksia karavaanikäytöstä. Tästä jutusta pääset lukemaan meidän kokemuksia aiheesta ja löytyy jo mittadataakin tehontuotosta. ?

Ollaan huomattu tässä viimeisen vuoden aikaan, että moni haluaa asennella itse aurinkopaneelit ja pohtii varmasti näitä samoja juttuja. Selviteltiin asiaa ihan mielenkiinnosta hieman itsekin, vaikka teetettiin asennustyö ProCaravan-liikkeessä. ?

Mihin aurinkopaneelien tuottamaa tehoa meillä tarvitaan?

Retkipakussamme (Weinsberg Carabus 600 MQ, Scandic-edition, Fiat Ducato, vm 2020) on 95 litran kompressorijääkaappi (Vitrifrigo, model: C95 LOCN RIGHT BLACK *K, voltage: 12/24Vdc, current 3,62A/1,81A, power: 44W, power-lamp: 1,5W) ja lisäksi lataillaan kännyköitä, kameroita ja läppäriä.

Retkipaku on meillä käytössä ympärivuoden ja haaveissa olisi pärjätä sillä kotimaassa puskaparkeissa maalis-/huhtikuulta lokakuun loppuun, jolloin tarkenee yleensä vesillä vielä leijasurffia märkäpuvussa. Retkipakun hankintasyistä ja leijalautailuharrastuksesta löytyy juttua täältä, jos haluat enemmän lueskella. ?

Nyt (23.3.2021) reilun puolen vuoden retkeilyauton käytön jälkeen ollaan huomattu, että retkeilyautolla pärjää hyvin puskaparkeissa jopa talvella pienen lapsenkin kanssa:

Loka-marraskuussa 2020 9 yön retkipakureissu meni lopulta kokonaan puskaparkkeillen taaperon kanssa. ???

Ja yllätettiin jopa itsemme seikkailemalla retkeilyautolla 3 viikkoa Lapissa tammi-helmikuun 2021 vaihteessa. ?

Maalis-/huhtikuulta lokakuulle meidän autossa pystyy pitämään myös vesiä retkipakussa suht huoletta jäätymisvaarasta ja voisi ehkä käyttää myös omaa suihkua peseytymiseen. Lue lisää kokemuksistamme tuolta loka-marraskuun 2020 reissupostauksesta, jolloinka käytimme vesijärjestelmää normaalisti. Tällöin lämpötilat vaihteli noin -10…+10 välillä.

Tuolla aiemmin mainitulla 3 viikon talvireissulla vesijärjestelmän kanssa alkoi tulla ongelmia jossain -14…-15 asteen paikkeilla, mutta tällä reissulla ei käytetty suihkua ja viemäreitä lainkaan (syy selviää postauksesta).

Kylmimpänä ja pimeimpänä aikana (marraskuu -> helmi-/maaliskuu) täytyy ehkä kuitenkin turvautua sähköpaikkoihin jo siksikin, että pääsee välillä suihkuun ja silloin saa sitten samalla akutkin ladattua. Aggregaatti osoittautui käteväksi tuolla 3 viikon talvireissussa ja meni meillä ensi talven hankintalistalle. ? Nykyään meillä on aina aggregaatti varalta mukana (15.4.2022). Kesällä 2021 tarvittiin pari kertaa aggregaattia Pohjois-Norjassa, kun aurinko ei paistanut ja oltiin paikoillaan pitempiä aikoja.

Maaliskuussa 2022 Pohjois-Norjassa paneelit latasivat jo aika kivasti. Lisäilen mittadatasta kuvan myöhemmin, jos saan aikaiseksi.

Aurinkopaneelijärjestelmä

Weinsberg Carabus 600 MQ -retkipakun asuintilaan otettiin jo tilauksen yhteydessä tehtaalta lisäakku, jotenka ProCaravan-liike asensi pakuun säätimen, invertterin ja aurinkopaneelit.

Aurinkopaneelit

6 metriä pitkän retkipakun (Fiat Ducato) katolle asennettiin ProCaravanin toimesta lopulta kaksi Brightsolarin aurinkopaneelia: 90W ja 130W paneelit (ks. kuva alla). Paneelit valikoituivat fyysisten mittojen perusteella. ProCaravanilla oli muutamaa eri paneelia varastossa: 90W, 130W ja 160W paneelit.

160W paneeli oli pituudeltaan harmillisesti liian pitkä katolle poikittain eikä se olisi mahtunut enää kattokaiteiden väliin ilman sivuylitystä. Ja kaksi 90W paneeliakaan ei oikein sopinut katolle vierekkäin, koska toinen paneeli olisi tullut vessan kattoluukun päälle ja aika lähelle kattoboksia myös. 130W Brightsolar -aurinkopaneeli sopi katolle hyvin fyysisten mittojensa puolesta, kuten alla kuvassa näkyy. ?

130W Bright solar -aurinkopaneeli on asennettu retkipakun katolle poikittain ja 90W paneeli on kattoboksin vieressä sivussa.

90W paneeli laitettiin vähäsen riskillä katolle, koska se menee osittain kattoboksin telineen alle, kuten ylemmissä kuvissa ja alla näkyy. Kattoteline ja boksi varjostaa hieman ainakin osan päivää 90W paneelia, jos ei jaksa kääntää autoa auringon mukaan päivän aikana. Nähtäväksi jää oliko riski kannattava ja riittääkö paneelien tuottama teho pitäämään akut riittävän täysinä maalis-/huhtikuusta lokakuun loppuun. ??? Huomatkaa siis se, että ProCaravan ei varsinaisesti meille tätä ratkaisua suositellut ja otettiin tuo aiemmin mainittu riski ihan ite. ? Taaemman paneelin saa toki myöhemmin vaihdettua kohtuu helposti pienempään, jos näyttää siltä, että 90W paneeli ei tuota lainkaan.

90W aurinkopaneeli kuvattuna kattoboksin ja pakun katon välistä. Kuvanottohetkellä 90W paneeli oli hieman varjossa.

Aurinkopaneelit ovat rinnan kytkettyinä Victronin MPPT-säätimeen, joten 90W:n tehontuotto tulee kuitenkin lisänä 130W paneelin tehontuoton päälle. Alla näkyvistä kuvista löytyy 130W ja 90W Brightsolar -aurinkopaneelien takaa otetut kuva, joista näkyy tiedot, mitä paneeleista oli saatavilla.

130W ja 90W Brightsolar-aurinkopaneelien tiedot.

Säädin

Säätimiä on markkinoilla kahdentyyppisiä karavaanikäyttöön: PWM- ja MPPT -säätimiä. Säätimeksi valittiin MPPT-säädin, koska sen pitäisi saada aurinkopaneeleista PWM-säätimeen verrattuna enemmän tehoa irti pilvisinä päivinä, kun auringonsäteilyn voimakkuus vaihtelee jatkuvasti. Säätimen merkiksi valikoitui monien suosittelema Victron, jossa on sisäänrakennettuna Bluethooth:lla toimiva Smart-ominaisuus, joka mahdollistaa tehontuoton seurannan puhelinsovelluksen avulla.

Victron SmartSolar MPPT 100/30 -säädin hommattiin itse ennakkoon ja näin jälkeenpäin ajatellen tuli hommattua turhan järeä säädin. Ei kuitenkaan jaksettu enää lähteä vaihtamaan sitä, koska oltiin ostettu se suht kaukaa kotoa. Toiveena oli aluperin saada noin 300W paneelia katolle, kun moni suositteli, että kannattaa laittaa mahdollisimman paljon paneelia katolle. Katolle mahtuikin sitten ”vain” tuo 220W kattoboksin kanssa. ??

Victronilla on muun muassa nämä MPPT-säädinvaihtoehdot olemassa ja näissä on sisäänrakennettuna tuo aiemmin mainittu Bluethooth:lla toimiva Smart-toiminto mukana:

 • Victron SmartSolar 75/15 MPPT-säädin:
  • max. paneeliteho 12 V akustolla: 220W. 
  • max. aurinkopaneelien avoimen piirin jännite: 75V
  • nimellinen akulle menevä latausvirta: 15A
 • Victron SmartSolar 100/20 MPPT-säädin:
  • max. paneeliteho 12 V akustolla: 290W
  • max. aurinkopaneelien avoimen piirin jännite: 100V
  • nimellinen akulle menevä latausvirta: 20A
 • Victron SmartSolar 100/30 MPPT-säädin:
  • max. paneeliteho 12 V akustolla: 440W
  • max. aurinkopaneelien avoimen piirin jännite: 100V  
  • nimellinen akulle menevä latausvirta: 30A

Tuo Smart-ominaisuus säätimessä vaikuttaa hyvältä ja säätimen ohjelmistopäivitykset hoitui myös kätevästi puhelimella. Säätimen asetuksiakin pääsee muuttamaan puhelimella, mutta niitä ei tarvinnut meidän tapauksessa muutella. Ks. aurinkopaneelien ekoja tehon tuottoja täältä testireissulta. ?

(PS. Olisi mahtava päästä seuraamaan myös tehonkulutusta pakun asuintilassa, mutta siihen tarvittaisiin tämmöinen lisäosa. Tuon jälkeen näkisi myös arvion kauanko akuissa riittää virtaa sen hetkisellä kulutuksella.??)


Coloring map
Lue lisää näistä Awesome Mapsin värityskartoista täältä! Toivottavasti päästään pian värittelemään retkipakuiltuja maita 🙂

Akut ja invertteri

Retkipakussa on kaksi 95Ah AGM-akkua. Invertteri laitatettiin myös, jotta pystyy lataamaan läppäriä. Invertteriin tuli kaukosäätö (päälle/pois), koska invertteri sijaitsee asuintilan akkujen kanssa pakun takaosassa sängyn alla.

Meidän vinkit ja pohdinnat aurinkopaneeleita miettiville

Tässä meidän vinkit koottuna, jos mietinnässä on aurinkopaneelien laitto retkipakun katolle:

 • Maltahan odottaa, että pääset mittaamaan pakun katon ennen säätimen ostoa. ??
 • Ja älähän hätiköi paneelienkaan valinnan kanssa, vaan valkkaa nekin vasta sen jälkeen, kun olet ensin mittaillut mitä sinne katolle oikeasti mahtuu. Nimimerkillä sinne katolle mahtui yllättävän vähän aurinkopaneeleita ainakin, jos siellä on lisänä kattoboksi ja paku on vain 6 metriä pitkä. ??
 • Meille suositeltiin monikidepaneelia mieluummin kuin yksikidepaneelia, koska monikidepaneeli ottaa paremmin hajasäteilyä ja kyseessä oli paneelien asennus vaakatasoon auton katolle. Yksikidepaneeli pitäisi kuulemma kohdistaa aurinkoon, jotta tehoa tulisi yhtä hyvin tai enemmän mitä monikidepaneelista. Mentiin tämän suosituksen mukaan ja laitatettiin pakun katolle monikidepaneelit. ? Jos sulla on kokemusta yksikidepaneelista auton katolla, niin jaahan ihmeessä kokemuksia tänne päin. ?
 • Osa suositteli myös aurinkopaneelien sarjaankytkentään sen takia, että korkeamman jännitteen ansiosta akkujen lataus käynnistyisi aiemmin ja tästä olisi hyötyä etenkin silloin, kun valoisa aika on lyhyt. Tämä sarjaankytkentä ei onnistunut, koska valitut paneelit olivat virta-arvoiltaan eri kokoiset ja toinen paneeleista saattaa olla osan aikaa osittain varjossa.
 • Näin jälkeenpäin ajatellen kaksi 80W aurinkopaneelia voisi mahtua vierekkäin tuon 130W paneelin tilalle ja ne saisi kytkettyä sarjaan. Vaikea sitten sanoa kokeilematta kumpi tuottaisi enemmän tehoa: 2kpl 80W paneeleita ilman varjoja VAI 1kpl 130W paneeli ja 1kpl 90W paneeli, joista 90W paneeli on ainakin ajoittain osittain varjossa. Mutta pääasiahan olisi se, että akut pysyisi aina riittävän täysinä. ??
 • Selvitähän paljonko akuistasi voi ottaa tehoa, jotta akkujesi käyttöikä ei lyhene turhan nopsaan. Kahvinkeitin ja mikro ottavat ainakin paljon tehoa hetkellisesti ja saattavat näin lyhentää asuinosan akkujen käyttöikää. Täältä löytyy hyvä kaasutoiminen kahvinkeitin. ? Meille olisi riittänyt puolet pienempikin kahvinkeitin (esim. 5 kupille), mutta ei olla löydetty vastaavaa pienempää mallia.
 • Jos kiinnostuit Fiatin katolla olevista kattokaiteista, niin niistä on tarkempaa tietoa täällä. ?
 • Soittelin viime kesän 2020 lopussa noista aurinkopaneeleista ja akuista, muutamaan alan liikkeeseen. Pakun katolle aurinkopaneelien asennuksesta ei ollut monilla mitään käytännön kokemusta. Ja meitä varoiteltiin, että jos paneelit asennetaaan irti katosta, niin ajon aikana saattaa kuulua häiritsevää ulinaa. Näin puolen vuoden käytön jälkeen voimme sanoa, että me ei olla tämmöistä huomattu. ? Jos paneelit on irti katosta, niin etuna on niiden parempi jäähtyminen.
 • Akuista kyselin myös soitteluiden yhteydessä. Meillä on AGM akut retkipakussa, mutta kyseltiin myös Litium-akuista (Lifepo), kun niillä saisi lisää akkukapasiteettia pienemmän ja kevyemmän koon takia. Niitä ei suositeltu meidän käyttöön, koska kylmässä ne toimivat kuulemma huonommin. Meillä on paku siis ihan arkikäytössä ja Truma-lämmitys on päällä vain yön yli reissuilla, jotenka akkutila on kylmänä suuren osan ajasta. Akut sijaitsevat takana olevan sängyn alla vessan puolella. Jos käytät retkiautoasi ihan arkiajossa, niin suosittelen perehtymään aiheeseen enemmän ennen kuin ostat kalliit LiFePo:t ja parasta olisi jos jollain olisi ihan oikeata käyttökokemusta kertoa. Jos sulla on käyttökokemusta Litium-akuista tämäntyylisessä ns. arkikäytöstä, niin jaa meille kokemuksesi. Jos asut pakussa, niin silloin nuo Litium-akut toimivat varmasti hyvin, koska ovat koko ajan lämpimässä tilassa. ?

Lopuksi

Isot kiitokset vielä ProCaravanin koko tiimille!! ? Ja jos kiinnostaa seurailla enemmän meidän juttuja, niin tuuhan seuraa meitä kotionsiellamissatuulee -Instagramiin ja Koti on siellä missä tuulee -Facebook-sivulle. Oikein mukavaa päivää ja tulevia reissuja!!???

Muita postauksia

Retkeilyautoaiheisia

Täältä löydät retkeilyauto-aiheiset postauksemme.

Lapsiaiheiset

Täältä löytyy lapsiaiheiset postaukset.

Leijalautailuaiheiset

Täältä löytyy leijalautailupostaukset.

Reissupostaukset

Reissuista voit lukea täältä.


(Visited 3 246 times, 1 visits today)
What’s your Reaction?
+1
1
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

Share if you liked! Thanks :)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.