Kannattaako ottaa punkkirokote, jos harrastuksena on retkeilyautoilu?

Share if you liked! Thanks :)

Päivitetty 14.5.2022

Tästä punkkiaiheesta kirjoittaminen on ollut mielessäni jo pitkään, koska pojallamme oli punkki kiinnittyneenä polvitaipeeseen keväällä 2020. Tällöin hän oli vasta vähän yli 1-vuotias. Itsellä ja Pasilla ei ole ollut ikinä punkkia iholla tai ei olla ainakaan huomattu.

Ensimmäiset rokotteet olimme ehtineet ottaa vajaa kuukausi ennen kuin punkki löytyi pojan polvitaipeesta keväällä 2020. Valitettavasti vaan tässä vaiheessa suoja ei ole vielä paras mahdollinen (Ticovac-rokoteinfon mukaan noin 50%). Paras suoja tulee rokoteselosteen mukaan 2 viikon kuluttua toisesta rokotteesta.

Huom. Punkkirokote suojaa vain puutiaisaivokuumeelta (toisilla sanoilla: puutiaisaivotulehdus, TBE), mutta ei borrelioosilta eli punkkitarkastuksia on hyvä tehdä aina ulkoilun jälkeen tai viimeistään illalla ennen nukkumaan menoa. Lisähuomiona sellainen, että en ole alan asiantuntija, vaan itsenäisesti perehtynyt aiheeseen.

Miksi päätin kirjoittaa aiheesta nyt?

Tänään aamulla heräsimme pojan kanssa normaalisti ja makoilimme hetken sohvalla ennen aamupalaa. Huomasin, että pojalla on joku musta piste korvan takana ja se ei lähtenyt sormella pyykäisemällä. Menimme katsomaan parempaan valoon pistettä ja punkkihan se siinä, taas. Sain punkin poistettua punkkipinseteillä.

Nyt meillä oli punkkipinsetit kotona. Ekalla kerralla reilu vuosi sitten kävimme poistattamassa punkin päivystyksessä, koska ei ollut punkkipihtejä tms. Aihe oli meille myös niin uusi, koska aiempaa kokemusta ei ollut punkeista ihoon kiinnittyneenä. Se pelotti, että osaisimmeko poistaa punkin oikein ja punkki oli vielä omalla lapsella. Oli sunnuntaiaamupäivä, niin apteekitkaan eivät olleet paikkakunnallamme vielä auki.

Päivystyksestä neuvottiin, että rohkeasti vaan poistamaan itse jatkossa ja sitä parempi, mitä nopeammin punkin saa pois ihosta. Sen jälkeen kävimme ostamassa kaikki mahdolliset punkin poistovälineet, jotta on sitten ensi kerralla ne olemassa. Vaikea oli apteekissa valita näitä, kun oli punkinpoistoon pinsettejä, lassoja ja sitten semmosia ”haarukoita”.

Tällä toisella kerralla pinsetit toimi hyvin punkin poistossa ja mitään näkyvää ei jäänyt iholle. Poiston jälkeen desinfioin puremakohdan. Täältä Mehiläisen sivustolta löytyy hyvät ohjeet punkin poistamiseen ja on myös hyvät kuvat punkin poistovälineistä sekä ohjeet, mitä tarkkailla punkin poiston jälkeen (esim. laittaa puremapäivä ylös, tarkkailla puremakohtaa..).

Mitä punkkirokote suojaa?

Punkkirokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta (ts. puutiaisaivokuumeelta) eli TBE:ltä. Täältä THL:n sivuilta saat lisätietoa puutiaisaivotulehduksesta. Punkkirokote ei siis suojaa borrelioosilta ja sen takia on suositeltavaa tehdä punkkitarkastus aina ulkoilun jälkeen tai viimeistään illalla ennen nukkumaan menoa. Täältä THL:n sivuilta löytyy tietoa borrelioosista.

Missä punkkeja on?

Täältä löydät ajantasaiset tiedot TBE-riskialueista. Huomioitavaa on se, että alueita on muuallakin kuin vain merenrannoilla. Tuolta THL:n sivustolta näkee myös sen, että TBE-tapaukset ovat kasvaneet viime vuosina (2015->). Ahvenanmaalla on eniten puutiaisaivotulehdustapauksia (TBE tapauksia) ja nykyään myös Lohjanjärven alueella kasvavassa määrin. Lohjalla osa saa jo ilmaiseksikin punkkirokotteen riippuen asuinpaikasta. Myös Paraisilla ja Turun saaristossa on paljon tapauksia eli jos saariston rengasreittihoukuttelee, niin kannattaa rokotusta miettiä.

Itse olin kuvitellut aiemmin, että punkkeja on lähinnä heinikoissa, mutta se on osoittautunut virheelliseksi kuvitelmaksi. Meidän lähimetsät ovat mäntymetsää ja kuivaa kangasmaastoa siis. Sieltä tuli pojan ensimmäinen punkki ainakin ja ehkä toinenkin. Toisella kertaa oltiin ulkoiltu muuallakin.

Mitä punkkirokote maksaa?

Me saimme punkkirokotteet perheellemme neuvolan kautta. Neuvolatätimme pyysi neuvolalääkäriä kirjoittamaan reseptit meidän koko poppoolle. Kävimme korona-aikana ottamassa rokotteet ja silloin ei ollut avoneuvolaa lainkaan, niin varasimme rokotusajan ja neuvolatäti pisti rokotteet kaikille meille samalla kertaa. Ennen rokotukseen menoa rokotteet piti käydä itse noutamassa apteekista. Huomioitavaa on, että rokotteet pitää säilyttää jääkaapissa.

Tämä tapa on halvin tapa ottaa punkkirokotteet. Pojalle tuli Ticovac Junior -punkkirokote (hinta: 31,29€/rokote, 1.6.2020) ja meille aikuisille TICOVAC -punkkirokotteet (hinta: 34,09€, 1.6.2020). Hänen ensimmäinen punkkirokote ei mennyt Pohjolan vauvavakuutuksen, koska ennaltaehkäisevää hoitoa/lääkettä tms ei korvata. Toisen rokotteen saimme vakuutukseen punkin pureman takia. Kolmatta en ole muistanut vielä kokeilla saako sitä vakuutukseen. Punkkirokotetta löytyy myös Encepur-merkkisenä.

Työterveyden kautta voisi varmaan myös saada punkkirokoteasian hoidettua. Punkkibussi on myös kätevä tapa hoitaa rokotukset kuntoon, mutta se on hieman kalliimpi vaihtoehto. Punkkibussin hinnasto löytyy täältä.

Kauanko punkkirokote suojaa?

Täältä THL:n sivuilta löydät ajantasaiset tiedot punkkirokotteesta ja sen antamasta suojasta. Lyhyesti voin tähän kertoa, mutta kannattaa aina tarkastaa asia THL:n sivuilta, koska suositukset saattavat muuttua. Eli perusrokotussarjaan kuuluu 3 rokotetta. Ensimmäisen rokotteen jälkeen toinen rokote annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisestä. Ja kolmas rokote annetaan 9-12 kk:n kuluttua toisesta rokotteesta. Toinen rokote voidaan antaan myös jo 2 viikon kuluttua ensimmäisestä, jos suoja tarvitaan nopeammin.

THL:n sivulla on tällä hetkellä mainittu punkkirokotteina aikuisille Encepur -punkkirokote ja lapsille Encepur lapset -rokote. Viime vuonna siellä oli muistaakseni Ticovac-rokotteet. En osaa sanoa, miksi ei ole enää.

Suosituksena on aloittaa rokotesarja jo hyvissä ajoin ennen punkkikautta eli mielellään jo talvella, koska paras suoja puutiaisaivokuumetta vastaan muodostuu vasta kahden viikon kuluttua toisesta rokoteannoksesta. Ensimmäisestä rokoteannoksesta kahden viikon päästä on vain noin 50% suoja. Nämä tiedot löysin täältä Saaristolääkärit -sivustolta.

Täältä löytyy vielä tiedot Ticovac-rokotteesta ja Ticovac Junior -rokotteesta. Ticovac-rokote on vaihtoehtoinen rokote Encepur-rokotteelle.

Kannattaako punkkirokote ottaa?

Tähän ei varmaan ole yhtä oikeaa vastausta. Me kävimme pojan kanssa vuosi sitten keväällä 2020 Mehiläisen lastenlääkärillä muissa asioissa. Kysyimme samalla mikä hänen mielipide on punkkirokotteesta. Hän suositteli rokotetta 1-vuotiaasta eteenpäin ainakin riskialueilla liikkuville, mikä lukee myös rokotteiden omissa ohjeissa. Hän kertoi, että on hoitanut muutamaa lasta, joilla on todettu TBE ja heille oli valitettavasti tullut myös vakavampia neurologisia oireita. Lapset olivat kyllä meidän poikaa vanhempia. Tarkemmin hän ei voinut tapauksista valitettavasti kertoa.

Miksi punkkirokote on kansallisessa rokoteohjelmassa vasta 3-vuotiaalle?

Kysyin myös sitä, miksi punkkirokote on kansainvälisessä rokoteohjelmassa saatavilla vasta yli 3-vuotiaille. Tämän lääkärin mukaan THL on katsonut, että riski vakavalle TBE:lle on sen verran pieni, että taloudellisesti ei ole kannattavaa rokottaa tätä nuorempia. Toisena syynä olen eri lähteistä löytänyt tiedon, että rokotteesta voi nousta alle 3-vuotiaalle korkea kuume. Meidän poppoosta kenellekään ei kuumetta tai muitakaan oireita tullut 3:sta ensimmäisestä rokotteesta. Täällä Saaristolaislääkärien sivuilla mainitaan tuosta kuumeesta ja he myös suosittavat rokotuksia lapsille.

Jos joku on kiinnostunut lukemaan lisää aiheesta ja suosituksista lapsille, niin löysin tämmöisen julkaisun aiheesta: ”Tick-borne encephalitis (TBE) in children in Europe: Epidemiology, clinical outcome and comparison of vaccination recommendations

Paljon mielipiteitä punkkirokotteen ottamiselle taaperoikäisen tapauksessa

Punkkirokotteen ottamiseen tuli tosi erilaisia mielipiteitä, kun asiaa selvittelimme. Neuvolasta esimerkiksi ei suositeltua rokotetta vielä 1-vuotiaalle tai sitten todettiin vain, että yleensä näin pieniä ei ole rokotettu. THL:n rokotusohjelmassa rokote on vasta 3-vuotiaille, jos asuu riskialueella. Ja täältä löytyy THL:n suositukset, jos ei kuulu kansallisen rokotusohjelman piiriin.

Syyt, miksi me päädyimme ottamaan punkkirokotteet koko perheelle

Listasin tähän alle syyt.

  • Asumme alle 10km TBE riskialueesta ja liikumme paljon luonnossa. Vierailemme säännöllisesti riskialueella.
  • Harrastuksiimme kuuluu leijalautailu, jonka takia liikumme paljon merenrannoilla, joista ainakin osa kuuluu riskialueisiin
  • Meille oli tulossa retkeilyauto ja mietimme, että sitten liikumme vielä enemmän luonnossa eri puolilla Suomea. Haaveissamme on lähteä Eurooppaa kiertelemään pakulla jossain vaiheessa ja ainakin Keski-Euroopan alueella on TBE-riskialueita.
  • Pojalla on ollut jo 2 punkkia ihossa, vaikka hän on vasta 2-vuotias. Mutta häntä on mahdoton pitää poissa metsästä ja vaikka mennään poluilla, niin hän aina poikkeaa metsän puolelle välillä. Hän tykkää kävellä ja pyöräillä metsäpoluilla, kuten yllä kuvassa näkyy.
  • Jos sulla on koira, niin miettisin sen takia rokotetta, koska koira tuo punkit helposti sisälle esimerkiksi retkeilyautoon, matkailuautoon ja -vaunuun. Samoin lapsikin voi tuoda vaatteissaan. Vaatteet olisi hyvä muistaa pöllyttää aina sisälle tullessa, mutta eipä sitä aina muista tai jaksa. Vastaavasti koiran turkki olisi hyvä tarkastaa aina ennen sisälle menoa.

Muita blogipostauksiamme

Alla näkyvistä linkeistä pääset katsomaan muita postauksiamme. Voin kertoa jo alkuun, että aiheet muissa postauksissamme ovat positiivisempia. ?

Retkeilyautoaiheisia

Täältä löydät retkeilyauto-aiheiset postauksemme.

Lapsiaiheiset

Täältä löytyy lapsiaiheiset postaukset.

Leijalautailuaiheiset

Täältä löytyy leijalautailupostaukset.

Reissupostaukset

Reissuista voit lukea täältä.

Ja tulehan ihmeessä tutustumaan meihin lisää aloittamalla täältä ja täältä löytyy tietoa meidän poppoosta. Ja tervetuloa seuraamaan meitä myös Instagramiin, Facebookiin ja YouTubeen! Ja, jos joku asia aiheessa jäi mietityttämään, niin laita ihmeessä viestiä tai kommentoi. ?

(Visited 357 times, 1 visits today)
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Share if you liked! Thanks :)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.