Kokemuksia Weinsberg Carabus 600 MQ -retkeilyauton talvikäytöstä

Share if you liked! Thanks :)

Päivitetty 14.5.2022

No nyt on jo talvikäyttökokemusta meidän Weinsberg Carabus 600 MQ (ns. Scandic-malli, 2020) -retkipakusta kolmen reissun verran pohjoisesta. Eka 9 yön reissu tehtiin loka-marraskuun 2020 puolivälissä ja toinen 3 viikon reissu tammi-helmikuussa 2021. Maaliskuussa 2022 oltiin 2 viikkoa retkeilyautoilemassa Lapissa ja Pohjois-Norjassa. Ollaan saatu Instagramin kautta jokunen kysely talvikäyttöön liittyen, niin tuntuu, että aihe kiinnostaa muitakin. ? Meidän reissuihin oman lisän ja tarpeet tuo pikkuinen seikkailijapoikamme, joka on käynyt Lapissa ja Norjassakin jo useamman kerran!! ?

Retkeilyauton talvikäyttöön liittyen käydään läpi alla listatut aiheet:

 • Vesijärjestelmän käyttö talvipakkasilla (päivitetty 14.5.2022)
  • Vesijärjestelmän tyhjennys ennen auton lämmityksen sammuttamista talvikelillä
  • Raikas- ja harmaavesisäiliöiden lämmitys
  • Truman käyttöön liittyvä huomio ajon aikana pakkaskeleillä
  • Pakkasvahti
  • Turvallinen pakkasraja retkeilyauton vesijärjelmän käytölle
  • Voisikohan sinunkin retkeilyauton vesijärjestelmää käyttää talvipakkasilla?
  • Ehkä eniten talvikäyttöön suunniteltu retkeilyauto on Kabe Van
 • Truma iNet -järjestelmän kätevyys
 • Truma Level Control -systeemillä voi seurailla helposti kaasun kulutusta
 • Lämpöpeitteet
 • Matot lattialle
 • Vaatteiden ja kenkien kuivatus
 • Alustan ruostesuojaus (Lisätty 6.12.2020)
 • Kuraläpät, lokasuojat kaariin ja pohjapanssari (Lisätty 6.12.2020)
 • Webasto-moottorilämmitin (14.1.2021)

Tarkoituksena on tuoda esille asioita mihin talvikäytössä kannattaa kiinnittää huomiota. Laita viestiä ihmeessä, jos ja kun listalta puuttuu vielä jotakin, jotta saadaan tästä kattava tietopaketti retkipakua miettiville. ?

Päästiin ensimmäistä kertaa testaamaan talvikäyttöä pohjoisessa 29.10.-7.11.2020 ja lämpötilat reissussa vaihteli -10…+10 välillä.

Ensimmäinen talvireissu retkeilyautolla

Tehtiin reissu Weinsberg Carabus 600 MQ (Scandic, 2020) -retkipakulla 29.10.-7.11.2020 (to-la, kesto 9 yötä). Arvottiin vielä ennen lähtöä, että mennäänkö etelämmäs Hankoon vaiko Pohjoiseen päin. Onneksi Pasi halusi pakuun lisävalot ja varaili ajan ProCaravanin Ylivieskan toimipisteelle niiden asennukseen, niin päädyttiin suuntaamaan pohjoiseen ja saatiin siinä samalla ekat talvikäyttökokemukset retkipakuilusta.

Yllätyttiin itsekin miten kätevää on olla retkipakulla reissussa jopa talvikelissä pienen lapsen kanssa. ?? Lämpötilat vaihteli noin -10…+10 asteen välillä reissussa. Reissun fiilistelyt voit lukea täältä, jos tämä teknisempi puoli ei jaksa innostaa. ?

Toinen todellinen talvireissu Weinsberg Carabus 600 MQ -retkeilyautolla

Tammikuun puolivälistä eteenpäin (17.1-6.2.2021, su-la, 20 yötä) päästiin isyysvapaiden ansiosta kolmeksi viikoksi seikkailemaan retkipakulla Lappiin ja pitkästä aikaa myös leijalautailemaan Pallastunturiin. ???❄️ Tästä reissusta on tulossa useampi postaus ja ensimmäisen pääset lukemaan täältä. ? Tällä toisella reissulla pakkaset vaihteli välillä -8…-22 astetta noin suurin piirtein ja tuulta oli maksimissaan ehkä 18m/s Pallaksen puskaparkissa.

Tällä toisella reissulla retkipakun vesijärjestelmän kanssa oli pientä haastetta, mutta reissu oli aivan mahtava kokemuksena ja voin kertoa, että oltaisiin voitu jäädä Lappiin asustelemaan retkeilyautoon vaikka koko lopputalveksi!!! ??? Harmillisesti nyt on vaan kaikki isyysvapaat käytettynä.

Vuoden 2022 Lapin ja Pohjois-Norjan talvireissulla ei laitettu lainkaan vesiä autoon, koska ei tiedetty käykö Norjan kaasupullot pakuun. Koettiin myös, että 2 viikkoa on aika lyhyt reissu ja ei haluttu käyttää aikaa mahdollisten vesijärjestelmän haasteiden kanssa. Tiedettiin myös, että ilman pakun suihkuakin pärjää kivasti. ? Eli vettä oli vain kanistereissa tällä reissulla.

Vesijärjestelmän käyttö talvipakkasilla

Tässä hieman taustaa aiheeseen liittyen näin alkuun. Tämä blogipostaus perustuu omiin kokemuksiin ja kanssaharrrastajilta saatuihin tietoihin ja vinkkeihin sekä retkipakun myyjäliikkeeltä (ProCaravan) saatuihin tietoihin. ?

Ensimmäinen talvireissu 29.10.-7.11.2020

Ylivieskassa katseltiin pohjoisen ennusteita ja seuraavalle yölle (pe-la) oli luvassa pakkasta noin -10 astetta. Mietittiin ennakkoon, että Oulussa on varmaan pakko tyhjätä vesisäiliöt, jotta ne eivät jäädy. Onneksi meitä rohkaistiin ProCaravanin huollon toimesta, että älkää nyt ihmeessä tyhjätkö säiliöitä. Ja lisäksi eräässä Facebook-ryhmässä olin kysellyt asiaa ja sielläkin ystävällinen mieshenkilö rohkaisi jättämään vedet säiliöihin.

Toinen talvireissu 17.1-6.2.2021

Ennen tätä reissua ajateltiin myös, että käytetään vesiä normaalisti, kun siinä säästää, jos voi puskaparkkeilla enemmän ja, kun moni oli sanonut, että heillä on vedet retkipakussa myös talvella. Ei siinä vaiheessa kuitenkaan hoksattu kysellä, miten he ovat vesijärjestelmää käyttäneet. ? Nyttemmin on tullut ilmi, kun on tarkemmin kysellyt, että osa ainakin käyttää talvisin vain keittiön hanaa ja kaataa sitten tiskivedet autossa sisällä olevaan kanisteriin. Eli viemärit ja suihku eivät ole olleet lainkaan käytössä.

Monestä Facebook-ryhmästä olen lukenut, että jollain on ollut retkeilyauton vesijärjestelmässä vedet jopa -28..-30 asteen pakkasilla. Heiltä olisikin nyt mukava kysellä, miten käyttävät autonsa vesijärjestelmää ja käyttävätkö myös suihkua. Olen käsittänyt myös, että kaikki eivät käytä retkeilyauton suihkua edes kesäaikana. Meidän kokemuksia vesijärjestelmän käytöstä ja reissufiiliksiä tältä toiselta todelliselta talvireissulta pääset lukemaan täältä. Linkki on sama kuin ylempänä. ?

Miksi käyttää retkeilyauton vesijärjestelmää myös talvella?

Voin kertoo näin alkuun, että sitä fiilistä on aikalailla vaikea kuvailla, kun käy oman retkipakun lämpimässä suihkussa lasku- ja ulkoilupäivän päätteeksi ja auton ulkopuolella on noin -7 astetta pakkasta!!!!! ???? Ja todella kätevää myös, kun aamupalaa pystyy syödä vaikkapa hiihtohissin ala-aseman lähellä retkipakussa ja tiskit hoituu helposti, kun vettä tulee hanasta. Nämä kokemukset on loka-marraskuun 2020 retkipakureissulta.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Vesijarjestelma-on-luksusta-talvellakin-1024x767.jpg
Aamupalaa on kätevä tehdä ja syödä retkipakussa ja tiskit hoituu, kun voi pitää vesiä autossa myös talvipakkasilla.

Yövyttiin Rukalla ja Levillä hissien ala-asemien läheisyydessä ja sekin oli todella kätevää, kun oli valmiiksi jo harrastuspaikan vieressä. ?? Lisäksi toinen meistä on kotona lapsen kanssa ja päästään useammin reissuun, kun yövytään puskaparkeissa. Silloin rahaa ei välttämättä mene reissussa paljoa sen enempää mitä kotonakaan polttoainetta ja kaasua lukuunottamatta. Riippuu toki mitä reissuissa tekee. Jos ulkoiluttaa välillä olemassaolevia leijoja ja ulkoilee muuten luonnossa, niin se ei maksa mitään. Täältä pääset lukemaan, miksi retkeilyauto on pienen lapsen kanssa niiiiiiiiiin kätevä ja ihana! ????


Coloring map
Lue lisää Awesome Mapsin ihanista kartoista täältä! Toivottavasti päästään pian värittelemään retkipakuiltuja maita 🙂

Vesijärjestelmän tyhjennys ennen auton lämmityksen sammuttamista talvikelillä on todella tärkeää muistaa

Se on selkeää, että vesijärjestelmä ja vesisäiliöt pitää tyhjentää aina ennen kuin retkipakun asuintilan lämmityksen ja vesisäiliöiden lämmitykset sammuttaa. Mutta lisäksi kannattaa tarkistaa sellainen asia, että tarviiko retkeilyauton vesijärjestelmä puhaltaa talvikelillä vielä tyhjäksi sen jälkeen, kun on tyhjentänyt vesisäiliöt. Joidenkin retkipakujen vesijärjestelmiin voi ilmeisesti jäädä ilman puhallusta vettä riippuen järjestelmän rakenteesta. Hanojen puhallusta suositellaan myös, koska ne voivat rikkoutua veden jäätyessä hanarakenteen sisälle.

Weinsbergin retkipakun vesijärjestelmän tyhjennykseenkin saa erilaisia ohjeita riippuen keneltä kysyy. En osaa sanoa johtuuko se juuri noista eri sisätilaratkaisuista tai vuosimallista vai onko kaikilla vaan oma tapa tehdä se tyhjennys. Me vielä opetellaan näitä juttuja, kun auto on ollut aika lyhyen aikaa (10.9.2020 alkaen). ? Näin käyttäjän näkökulmasta katsottuna olisi todella mukavaa, jos saisi selkeät ohjeet, miten toimia ja ei tarveisi miettiä, että onkohan sitä vettä nyt jossain vielä. Lisäksi osa on sitä mieltä, että paineilmalla puhaltaessa voi rikkoa vesijärjestemän osia. Osa sitten suositelee juuri sitä.

Vesijärjestelmän tyhjennysohjeita on tämän vuoksi haastavaa tehdä, koska järjestelmän rakenne saattaa vaihdella jopa saman retkeilyautomerkin eri malleissa riippuen esimerkiksi sisätilan layoutista, valituista lisävarusteista yms. Siksi en sellaista ohjetta tähän laittanut, etten anna vahingossa vääränlaista tietoa sinulle. ?

Meidän suositus: Jos retkipakua käyttää ympäri vuoden ja vettä pitää säiliössä myös talvipakkasilla, niin vesisäiliöiden oikeaoppiset tyhjennysohjeet olisi hyvä varmistaa aina oman retkipakun myyjältä tai heidän huollosta, jotta vesijärjestelmään ei jää vettä minnekään vahingossa, mikä jäätyessään saattaa aiheuttaa osien rikkoutumista. Lisäksi kannattaa kysellä talvikäyttökokemuksia saman mallin omistavalta retkipakuilijalta, mikäli mahdollista.

Raikasvesi- ja harmaavesisäiliöiden lämmitys

Sisätilan lämmityksen lisäksi retkipakumme (Weinsberg Carabus 600 MQ ns. Scandic-malli, 2020) vessassa on kuvassa näkyvä naru, mistä saa raikasvesi- ja harmaavesisäiliöiden lämmityksen päälle. Tämä vesisäiliöiden lämmitys pitää olla päällä talvikeleillä. Kun säiliöiden lämmitys on päällä, säiliöiden eristeen ja kuoren väliin puhalletaan lämmintä ilmaa. Kuvan tapauksessa lämmitys on päällä. ?

Vessasta löytyvä naru, jolla saa vesisäiliöiden lämmityksen päälle.

Ajon aikana tämä vesisäiliöiden lämmityksen puhallus ei varmaankaan ole päällä, jos Trumakaan ei pöhise. Meillä on Trumaan asetettuna noin 13…15 astetta (Huom! Offset-asetusta ei ole laitettuna kohdilleen Trumaan eli autossa on todellisuudessa tuota lämpöisempää). Sopiva asetus riippuu ulkolämpötilasta ja tuulesta ja +13…+15 on riittänyt hyvin myös yöaikaan, kun on kaikki 3 lämpöpeitettä käytössä (näistä kerrotaan jäljempänä lisää). Kuuma tulee siis yöllä, jos asetuksen nostaa tuosta 13…15 ylemmäs.

Sellainen asia ollaan huomattu, että Truma ei yleensä ajon aikana puhalla lainkaan lämmintä ilmaa, kun Fiat Ducaton oma lämppäri riittää ainakin vielä -22 asteessa pitämään auton sisäilman yli tuon Truman asetuksen. Pidemmän ajopätkän jälkeen huomaa, että vessassa on paljon kylmempää, mitä muualla autossa. Truman lämpötila-anturi on keittiön seinässä. Mietinkin sitä, jos ajelee Etelä-Suomesta Lappiin pakkasella vaikka yhden pysähdyksen taktiikalla, niin siinä voi olla riski vesijärjestelmän jäätymiselle. Ja tätä me epäillään yhdeksi syyksi, miksi meillä ei tullut tammi-helmikuun 2021 reissulla aina vettä hanoista sen jälkeen, kun vesijärjestelmä oli saatu Caravan-liikkeen toimesta Rovaniemellä toimintaan. Lisää tästä reissusta voit lukea täältä.

Truman käyttöön liittyvä huomio ajon aikana pakkaskeleillä

Suosittelemme siis pitämään auton oman lämmityksen (esim Fiat) riittävän pienellä ainakin pidempien ajopätkien aikana pakkaskeleillä, jotta myös Truma lämmittää ajon aikana. En ole varma vaatiiko lämmityksen päällä pitäminen Truman lämmitysjärjestelmältä jotain, että se voi olla päällä myös ajon aikana. En osaa sanoa riittääkö kaasujärjestelmässä se tärinätunnistin, mikä voi laueta (katkaisee kaasun) esim. jos ajaa kuoppaisella tiellä. Kannaattaa testata tämä asia omassa autossa, että tuleeko suuttimista lämmintä ilmaa ajon aikana.

Ja Truman lämpötila-asetusta voi tarvittaessa nostaa. Jos tuntuu, että autossa tulee liian kuuma ajon aikana näin, niin Truman puhallusluukkuja voi sulkea asuintilasta ja pitää esimerkiksi vain sängyn alla olevan tavaratilan ja vessan puhallusluukut auki, jos mahdollista (meidän pakussa kaikkia ei saa suljettua). Ja ohjata näin puhalluksen auton vessa/suihkutilaan ja tavaratilaan. Tämä vinkki saatiin, kun kyseltiin asiasta eräältä kokeneemmalta retkipakuilijalta! Iso kiitos vielä, jos luet tätä juttua! ?

Vaikka nämä luukut on kiinni ja ilma ei pääse auton asuintilaan, niin lämmitysputket ovat silti lämpimät ja näin ollen lämmittävät myös vesiputkia. Ajoviima viilentää entisestään ja jos vesiputket menee kiinni lattiapinnassa tai seinien vieressä, niin ehkä jäätymisriski on olemassa. Truman lämpöputket menevät ainakin meidän autossa vesiputkien vieressä keittiön alla (näkyy kun alimman laatikon avaa) ja siten lämmittävät vesiputkia silloin, kun Truma pöhisee lämmintä ilmaa.

Nämä on meidän vinkit ja varmuudella emme pysty sanomaan johtuiko putkien jäätyminen juurikin tästä. Mutta iso suositus ainakin tämän testaamiseen, jos sulla on ollut vastaavaa haastetta. ? Ainakaan Weinsbergin manuaalista ei olla löydetty ohjetta tähän liittyen.

Eristetty ja lämmitetty harmaavesisäiliö

Tämä on ehkä itsestäänselvä asia, mutta hyvä ehkä muistuksena itse kullekin. ? Saatiin myös sellainen vinkki, että jos vesijärjestelmässä pitää vesiä pakkaskeleillä, niin silloin kannattaa pitää harmaavesisäiliön hana auki ja laittaa vaikka kanisteri alle. Tästä me ei valitettavasti saatu käyttökokemusta oikealta talvikeliltä tältä toiselta reissulta, koska harmaavesisäiliön hana oli koko reissun ajan jäässä ja ainakaan kengänkuivaajalla se ei sulanut. Muuta lämmitintä ei ollut reissussa mukana, mutta lisättiin ostoslistalle kuumailmapuhallin. ? Ei sen takia uskallettu käyttää suihkua lainkaan tällä toisella reissulla. Tämän toisen reissun jälkeen meidän pakuun lisättiin ProCaravanin toimesta eristettä harmaavesisäiliölle meneviin vesiputkiin, mutta päästään niitä testaamaan ehkä vasta ensi talvena 2022.

Luulen, että kannattaa vielä ensin testata jäätyykö sisällä olevet putket ja sitten miettiä, uskaltaako suihkua käyttää. Ainakin meidän Weinsberg Carabus 600 MQ -retkeilypakussa harmaavesisäiliölle menevät putket sijaitsee näkyvästi auton alla ja vaikka niissä on nyt lisäeristystä, niin en osaa sanoa riittääkö se ja mikä on pakkasraja, ettei ne jäädy. Voi olla, että kylmimpinä talvikuukausina olisi paras olla käyttämättä ainakin viemäreitä ja harmaavesisäiliötä ja kerätä tiskivesi talteen kanisteriin. Eräänä huomioitavana juttuna vielä, jos auto on hiemankin vinossa, niin putkien mutkiin tms. voi jäädä vesi seisomaan ja jäätyä. Kaadot eivät tällöin mene suunnitellusti.

Päädyimme Norjaan reissuun talvella 2022 ja eri kaasupullosysteemin takia ei laitettu vesi lainkaan pakuun reissun ajaksi, joten pakkasenkestoa ei testattu lainkaan. Me ei varmaan enää talvisin laiteta vesiä lainkaan pakun säiliöihin, koska kanisterivesilläkin pärjää ja ei tarvitse ressata vesijärjestelmän jäätymistä.

Pakkasvahti

Weinsberg Carabus 600 MQ (Scandic-malli, 2020) -retkipakussamme on myös pakkasvahti boilerin suojaamiseksi. Siellä on kuulemani mukaan jonkinlainen jousisysteemi, mikä tunnistaa, jos vedenlämpötila laskee tietyn rajan alle (raja on noin +3…+5 astetta) ja tällöin boileri tyhjenee automaattisesti. Pakkasvahti saattaa kuulemma laueta joskus myös raikasvesisäiliötä täytettäessä, jos vesi on tarpeeksi kylmää. Suosituksena on lämmittää auton sisätilat kunnolla ennen raikasvesisäiliön täyttöä talvikeleillä.

Turvallinen pakkasraja retkeilyauton vesijärjelmän käytölle

Tätä en valitettavasti osaa sanoa ja ei sitä taida oikein kukaan muukaan uskaltaa tarkkaan sanoa. Meillä on kokemusta tällä hetkellä max noin -7 asteen pakkaskelistä, kun olemme käyneet retkipakumme suihkussa ja kaikki toimi silloin hienosti. Jokaisen pitää ottaa itse vastuu milloin uskaltaa vielä vesiä pitää retkipakussaan. Emme ole löytäneet Weinsbergin sivuilta minkäänlaista pakkasrajaa/minimilämpötilaa, milloin voi vielä käyttää vesijärjestelmää turvallisesta. Tämän takia ollaan testattu asiaa.

Hyvä on tiedostaa myös se asia, että jäätymisen takia rikkoutuneet osat eivät välttämättä mene takuuseen. Tällä toisella talvireissulla todennäköisesti raikasvesisäiliöltä tuleva putki tms jäätyi ehkä -14…-15 asteen kelissä, mutta todella vaikea sanoa tarkkaan, kun ei ollut mitään mittareita ja tuuli saattaa vaikuttaa myös tilanteeseen todella paljon. Tästä on lisää tietoa reissun omassa postauksessa. Kannattaa lukea myös lämpöpeitteiden kohdalta, mitä ollaan pohdittu, että voisivatko nekin vaikuttaa asiaan.

Myös se, miten päin auto on parkissa tuulisessa paikassa, saattaa vaikuttaa asiaan. Pallaksella puskaparkkeiltiin tällä toisella reissulla (30.1-4.2.2021, la-to) ja paria ensimmäistä yötä lukuunottamatta auto oli aivan suoraan tuulessa parkissa, mutta tällöin vettä tuli koko ajan keittiön hanasta ja vessan pöntön huuhtelupainikkeesta. Suihkua ja vessan lavuaarin hanaa ei käytettyä tällä toisella reissulla lainkaan. Tuuli oli max noin 18m/s Laukukeron huipulla mitattuna ja auto oli suunnilleen keula tuuleen päin ja pakkasta oli noin -13 astetta. Se saattaisi myös auttaa asiaan, jos olisi jotkut lämpöpeitteet, mitkä virittäisi autoon kiinni siten, että tuuli ei pääse puhaltamaan auton alle parkissa ollessa. Tällöin 30.1-4.2.2021 ei ajettu autolla muuta kuin 2 kertaa Pallas-Levi -väli edestakaisin (noin 45min suunta), kun käytiin vaihtamassa kaasupulloa ja suihkussa Levilehto Apartments:lla.

Lisäksi pakkasrajaan vaikuttaa jo aiemmin mainitut retkeilyauton merkki ja malli ja vesisäiliöiden sijainnit autossa ja onko lämmitetyt ja eristetyt säiliöt. Myös sisätilan layout saattaa vaikuttaa miten vesijärjestelmä ja putkistot on suunniteltu. Turvallista pakkasrajaa voi koittaa kysellä oman retkipakun myyjältä tai heidän huollosta.

Voisikohan sinunkin retkeilyauton vesijärjestelmää käyttää talvipakkasilla?

Suosittelemme tarkastamaan retkipakunne myyjältä tai heidän huollosta pystyykö teidänkin retkipakussa pitää vesiä myös talvikäytössä. AInakin pikkupakkasilla tuntuisi onnistuvan meidän autolla ja se oli tosiaan niin kätevää loka-marraskuun 2020 pohjoisen reissullaa, kun oli vesijärjestelmä käytössä. Yllätettiin jopa itsemme olemalla lopulta kaikki 9 yötä puskaparkeissa taaperon kanssa!!! Niin siksi koitetaan nyt kannustaa myös muita lähtemään talvikelillä retkipakuseikkailuille. Ja kyllä retkeilyautolla hyvin pärjäsi myös tällä toisella talvireissulla, vaikka vedet ei olleet koko ajan käytössä ja suihku ei lainkaan!! ???

Myös ilman vesiä pärjää mainiosti reissussa, jos ei halua vesijärjelmää talvisin käyttää. Voi käydä suihkussa leirintäalueilla tms vaikka joka toinen tai joka kolmas päivä ja muuten puhdistella itseään vaikkapa vauvan puhdistuspyyhkeillä. ? Tälleen perhevapailla puskaparkkeilemalla tulee säästöä, kun ei tarvitse maksaa joka yöpymisestä ja pääsee siten useammin reissuun. ??

Ehkä parhaiten talvikäyttöön suunniteltu retkeilyauto on Kabe Van

Jos haluaa enemmän talvikäyttöön suunnitellun retkipakun, niin nyt kesällä 2021 muutama on suositellut meille Kabe Van 690 LB -retkipakua. Täältä löytyy tietoa suomeksi kyseisestä pakusta ja laitan myös pari linkkiä esittelyvideoihin, joita pystyy katsomaan ainakin siten, että laittaa tekstitysasetuksesta automaattikäännöksen englanniksi. Linkit esittelyvideoihin: video1 (KABE VAN 2021 presentation del 1) ja video2 (KABE VAN 2021 del2).

Kabessa on miinuksena paljon Weinsbergia korkeampi hinta, joten se ei meille ole vaihtoehto, mutta päätin listata tähän kuitenkin lyhyesti plussat verrattuna meidän nykyiseen pakuun:

 • Kabessa takapenkin asentoa saa säädettyä ja siten siinä on parempi istua. Itse istun pojan kanssa takana, koska turvaistuin on takapenkin ikkunapaikalla. Pidemmillä ajopätkillä tämä penkin säätö olisi hyvä. Weinsbergissa takapenkki on kyllä parempi kuin jossain vuokralla olleissa retkipakuissa on ollut. Se on syvempi ja penkin päällysteen materiaali ei ole niin liukas, mutta en osaa sanoa, johtuuko penkin syvyys meidän pakussa Isofixeista vai onko vakiossa myös. Jos istuu takana paljon takana, niin kannattaa koeajolla testata tämä asia.
 • Kabessa kaasupullot on näppärämpi vaihtaa, koska niiden alla on kiskoilla kulkeva telakka ja kaasupullot saa vedettyä ulos. Vaihto onnistuu meidänkin pakussa, joten tämä on kiva lisäominaisuus varsinkin talvipakkasilla.
 • Kabessa on kätevänoloinen roskissysteemi keittiön päädyssä, mikä en ole ennen nähnyt missään retkipakussa. Ilmankin toki pärjää.
 • Kaben suihku vaikuttaa kätevämmältä, koska siinä ei tarvitse viritellä ja kuivatella suihkuverhoa joka kerta. Suihkutilan materiaalit vaikuttavat myös enemmän vettä kestäviltä, jos miettii tilannetta, että pakussa asuisi ja suihku olisi koko ajan käytössä. Weinsbergin suihkulla pärjää vallan mainiosti myös ainakin, jos suihkua käyttää lähinnä lomilla ja viikonloppureissuilla.
 • Talvikäyttöön liittyen Kabe olisi videon perusteella ainoa markkinoilla oleva retkeilyauto, jossa on korotettu lattia ja siellä alla lattialämmitys. Tämä on varmasti positiivinen asia vesiputkien lämpimässä pysymisen kannalta talvella. Sen haluaisin Kabesta vielä nähdä, meneekö myös harmaavesisäiliölle menevät putket tuolla lämmitetyn lattian sisällä ja onko harmaavesisäiliön hanalle myös lämmitys, jotta se ei jäädy.
 • Talvikäyttöön liittyen yksi etu Kabessa on takaovien hyvä eristys ja se, että ikkunoita ei ole takaovissa. Voi olla, että takaovien lämpöpeitettä ei tarvitsisi olla lainkaan Kabessa. Toki peite auttaa myös siihen, että kaasupullon vaihdon yhteydessä pakun asuintilaan ei pääse kylmää ilmaa. Ks. kuva alempana postauksessa, missä esitellään lämpöpeitteet.
 • Plussaa Kabe saa myös takasuihkusta, mutta semmoisen saa toki jälkiasennettua myös meidän pakuun halutessaan.
 • Sänkytilan saa muokattua halutessaan oleskeluun tai tavaran kuljetukseen tosi nopeasti. Meille tällä ominaisuudella ei ole käyttöä, koska sängyn alla oleva tavaratila on aina täynnä tavaraa.
 • Kaben tavaratilassa on myös siirrettävät kiinnityspisteet tavaran kiinnitystä varten.

Jos Kabesta pitäisi miettiä miinuksia, niin ne olisi tässä meidän näkökulmasta ajatellen:

 • Jääkaappi on sijoitettu alas ja lapsi pääsee availemaan sitä. Joku lukkosysteemi pitäisi siihen laittaa, jota ei osaa avata. Tämä asia ei tosin kohta enää haittaisi, kun lapsi tulee isommaksi. Me jouduttiin kotona laittamaan lukot pakastimen ja jääkaapin oviin, koska muuten niitä olisi eräs koko ajan availemassa. 🙂 Omassa pakussa jääkaappi on sijoitettu ylös.

Ps. Jos Kaben Vania olisi mahdollisuus päästä testaamaan joskus oikeassa talvikäytössä, niin se kiinnostaisi todella kovasti meitä! 🙂 Voisimme tehdä esittelypostauksen ja videon aiheesta ja verrata pakua omaan Weinsbergiimme. Näkökulmia tulisi pikkulapsen ja leijalautailuharrastuksen osalta. Otahan yhteyttä, jos sinulla on tarjota tällaista mahdollisuutta! 🙂

Truma iNet -järjestelmän kätevyys

Jos retkipakussasi on Truma iNet -järjestelmä, niin pystyt etänä ohjaamaan mm. retkeilyauton lämmitystä ilmaisella Truma App -puhelinsovelluksella SMS-viestein ja tällöin tarvitaan myös mini SIM-kortti Truma iNet -laitteeseen. Retkipakussa tai sen lähellä ollessasi voit käyttää puhelinsovellusta myös Bluetooth:lla ilman SIM-korttia ja puhelinliittymää. Lisää tietoa Truma iNet:stä löydät täältä. ?

Truma App-sovelluksella saa alla näkyvän kuvan mukaisesti etänä (Remote control=etäohjaus) laitettua lämmityksen (Heating) päälle ja voi asettaa lämmitykselle haluamansa lämpötilan (Temperature). Ja lämmittimen puhaltimelle (Fan Setting=Puhaltimen asetus) voi valita haluamansa käyttömoodin. Meillä on ollut käytössä ECO-moodi.

Myös vedenlämmityksen saa etänä päälle (Water temperature=Veden lämpötila) ja voi valita joko ECO- tai HOT-asetuksen. Lisäksi voi valita lämmittääkö kaasulla vai sähköllä vai niiden yhdistelmällä (Energy selection=Energian valinta). Semmoinen kannattaa huomata, että jos on leirintäalueella kylmillä talvikeleillä ja retkipaku on kiinni sähkötolpassa, niin pelkkä sähkölämmitys (EL1 ja EL2 moodit) ei riitä pitämään sisätilaa riittävän lämpimänä eli asettamassasi lämpötilassa ja saatat herätä yöllä kylmään.

Myös riski vesijärjestelmän jäätymiselle kasvaa, jos käytät vesijärjestelmää pakkasilla ja lämmitys on pelkällä sähkölämmityksella ja lähdet vaikka hiihtämään ja keli yllättäen viilenee. Jos Truma iNet-boksissa on SIM-kortti ja liittymä, niin saat otettua Truman puhelinsovelluksesta varoitusviestit käyttöön. Tällöin saat puhelimeen varoitusviestin, että auton sisätilan lämpötila on laskenut yllättäen.

Kylmillä talvikeleillä suositellaan käytettäväksi niin sanottuja yhdistelmämoodeja (mixed mode, MIX1 ja MIX2), jotka käyttävät lämmitykseen sekä sähköä että kaasua. MIX-moodien valintaan vaikuttaa se, miten paljon tehoa saa ottaa sähkötolpasta. Ks. Truman manuaalista lisää ohjeita.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Truma-remote-control-1.jpg
Kuvankaappaus on otettu puhelimen näytöltä ja siinä näkyy, mitä kaikkea Truma App-sovelluksella voi ohjata etänä.

Omat kokemukset

Me ollaan käytetty Truma App-puhelinsovellusta sekä Bluetooth:lla että etäohjauksella ja ohjattu mm. retkipakun sisätilan lämpötilaa ja laitettu suihkuvesi lämpenemään. Tuo sisätilanlämpötilan ohjaus puhelinsovelluksen avulla on aikalailla luksusta, jos sattuu yöllä heräämään kuumaan tai kylmään, niin ei tarvitse nousta sängystä, kun puhelimella pystyy nostaa tai laskea lämpötilaa. ? Meillä on ollut yleensä liika kuuma, jos ollaan herätty.

Ekalla talvireissulla loka-marraskuun vaihteessa 2020 16..17 astetta oli reissussa sopiva asetus yölle meidän käytössä. ? Tällöin oli vain takaovien thermopeite käytössä. Tällä toisella tammi-helmikuun reissulla oli kaikki kolme thermopeitettä (takaovien, sivuoven ja etuikkunoiden peitteet) käytössä, niin sopiva Truman lämpötila-asetus olikin 13…15 astetta. Eli tästä päätellen, kaasua varmasti säästyy jonkin verran noita peitteitä käytettäessä. Huomaa, että Truman lämpötilan offset asetus on meillä tehdasasetuksella, joten autossa on oikeasti lämpöisempää.

Lisäksi Truma App:stä näkee statukset (sisätilan lämpötila, vedenlämpötila). Kaasua on jäljellä etummaisessa pullossa 7,3 kg (11kg pullo) kuvan mukaisiesti ja taaempi kaasupullo on täynnä. Truma Level Control -laitteesta kerrotaan lisää seuraavassa kohdassa.

Kuvankaappaus on otettu puhelimen näytöltä ja siitä näkee, mitä tilannetietoja Truma App -sovelluksesta on saatavilla.

Truma Level Control -systeemillä voi seurailla helposti kaasun kulutusta

Meillä oli alkuun vain yksi Truma Level Control -laite, mutta ekalla talvireissulla hommattiin semmoinen toiseenkin kaasupullon. Truma Level Control -laitteessa on sisällä magneetit, joilla se kiinnittyy teräksisen kaasupullon pohjaan. Maksuttomalla Truma App-puhelinsovelluksella voi seurailla paljonko kaasupullossa on kaasua jäljellä ja kauanko se samaisella kaasunkulutuksella vielä riittää. Ks. lisää täältä.

Truma Level Control arvioi paljonko kaasupullossa on kaasua jäljellä prosentteina ja kilogrammoina. Se tarttuu magneetin avulla pullon pohjaan eli asennus on helppo. Kannattaa kuitenkin aina testaa puhelinsovelluksella. että laite on hyvin paikoillaan pullon pohjassa ennen kuin laittaa kaasupulloa paikoilleen kaasupullotilaan.

Nyt nähdään myös paljonko taaemmassa pullossa on kaasua jäljellä, jotta ei pääsisi käymään siten, että molemmat pullot onkin tyhjiä pakkaskelissä ja vedet on säiliöissä. Nukutaan sikeästi ja ei ole varmuutta missä vaiheessa herättäisiin kylmään, jos kaasu loppuisi yöaikaan. Ja pohjoisessa ei ole välttämättä heti uutta pulloa saatavilla, niin sikälikin auttaa, että tietää paljonko kaasua on jäljellä. ?

Semmoinen vinkki, että kannattaa aina testata Truma-sovelluksella, että se tunnistaa ja näyttää uuden kaasupullon sisällön oikein ennen kuin laittaa uutta kaasupulloa paikoilleen. Joskus on käynyt silleen, että Truma Level Control on ollut jotenkin huonosti pullon pohjassa ja Truma sovellukseen tulee tästä virhe. Ikävä sitten kaivaa pulloja sen takia uudestaan ulos autosta, että saa tuon laitteen paremmin paikoilleen.

Meillä on pakussa automaattivaihtaja, joka on tällä hetkellä asetettu siten, että ensin käytetään etummainen kaasupullo (pullo1 kuvassa) tyhjäksi ja sitten vaihtaja vaihtaa käyttämään taaempaa pulloa (pullo2 kuvassa). Truman puhelinsovelluksesta nähdään, koska etummainen pullo on tyhjä/tyhjenemässä ja koitetaan käydä se aina vaihtamassa pikimmiten uuteen, niin ei tarvitse koskea taaempaan pulloon. Kaasupullojen paikka on aika ahdas ja mielellään vaihtaa vaan sen etummaisen. ?

Tämä kuvan kaappaus on otettu puhelimen näytöltä ja siitä näkee, mitä tietoja Truma App-sovellus näyttää, jos molempien kaasupullojen pohjiin on laitettu Truma Level Control -laitteet.

Truma App -sovellus näyttää kuvanmukaisesti paljonko kaasupulloissa (pullo1 ja pullo2) on kaasua jäljella prosentteina (Fill level=täyttöaste) ja kilogrammoina (Gas volume=Kaasun määrä). Ja lisäksi se näyttää arvion siitä, miten kauan kaasua riittää nykyisellä kulutuksella per pullo (Remaining time=Jäljellä oleva aika). Lisäksi voi katsoa myös paljonko Truma Level Control -laitteissa on akkua prosentteina jäljellä (Sensor battery=Laitteen akku).

Lämpöpeitteet

Meillä oli ekassa talvireissussa 29.10.-7.11.2020 käytössä retkipakun perässä vain takapeite. Syksykeleillä alkoi tuntua hieman vedontunnetta pakun perässä sijaitsevalla sängyllä. Takapeite poisti täysin tämän vedontunteen. Lisäksi peitteet varmasti vähentävät kaasun kulutusta talvikäytössä, joka on meille tärkeä ominaisuus, kun puskaparkkeillaan paljon.

Lisäksi meillä on auton etuikkunoiden ulkopuolelle tuleva peite, josta on kuvia täällä toisen talvireissun ensimmäisessä blogipostauksessa. Ja nykyisin on myös sivuovessa lämpöpeite ja niitä päästiin testaamaan tuolla toisella talvireissulla 17.1.-6.2.2021 (linkki yllä). Sivuovesta tulee aika paljon kylmää ilmaa aina, kun ovesta kulkee ja kyllä siitä tulee vedontunnettakin kylmemmillä keleillä ja se auttaa myös siihen, että lumituiskut ei tule sisään ovesta kulkiessa. ?

Retkeilyauton sivuoven lampopeite

Tämä Verliz:llä Keminmaalla teetetty sivuoven lämpöpeite on ollut todella kätevä ja riittää, kun peitteen ovesta avaa vain toisen vetoketjun, niin pääsee pujahtamaan sisälle. Alkuun oli hieman outoa, kun ajon aikana ei näe takapenkiltä lainkaan oikealle. Mutta nyt siihen on jo tottunut ja halutessa voisi toki rullata oven ylös, niin sitten näkisi. Tai varmaan Verliz tekisi halutessa myös ikkunaluukun keittiöön tai oveen. ?

Retkeilyauton sivuoven lampopeite

Ja tuo kaukalomatto kengille on ollut tosi kätevä, niin lumet sulaa siihen. Motonetin sieltä varaosatiskiltä saa pyytämällä sopivankokoisen. ?

Kaikkia aukkoja ei ehkä kannata lämpöpeitteillä peittää, koska muuten voi tulla ongelmia rakenteiden kostumisen kannalta ajatellen ja Truma ei myöskään pöhise niin usein peitteiden kanssa, koska lämpöä karkaa vähemmän ulos. Esimerkiksi kattoikkunoilta kannattaa puhdistaa lumet tarvittaessa, koska ikkunat ovat ns. hengittäviä ikkunoita ja katolla oleva lumi saattaa tukkia pienet aukot. Vaikea sanoa, voiko lämpöpeittellä olla vaikutusta vesiputkien jäätymiseen talvella. Pitäisi purkaa autoa sen verran, että näkisi missä putket menevät ja laitella lämpötila-antureita vesiputkien lähelle ja katsoa siten, missä paikoissa lämpötila laskee eniten. Trumalta kyselin voisiko Truman lämmityssysteemiin kytkeä useampia lmpötila-antureita ja Truma sitten säätäisi lämmitystä niiden mukaan. Tämä ei ollut valitettavasti mahdollista. Itse voisi tietty asentaa langattomat lämpötila-anturit, joka antaisi datat puhelinsovellukseen ja ehkä sovellus jopa varoittaisi, jos joku lämpötila laskisi lähelle nollaa. Tällöin voisi itse säätää Trumalämmitystä kovemmalle.

Matot lattialle

Meillä on retkipaku ympärivuotisessa käytössä ja myös ihan arkiajossa. Itse istun pojan kanssa takapenkillä yleensä, jossa pojalla on selkämenosuuntaan turvaistuin ikkunapaikalla. Jätetään pojan kanssa kengät aina sivuoven lähelle ajon ajaksi ja syksyn mittaan lattia alkoi tuntua viileeltä. Truma lämmitys on päällä vain yön yli reissuilla ja muuten meillä on auto kylmänä.

Niinpä, käytiin ostamassa K-Raudasta rullasta mattoa ja tehtiin sapluunat pahvista ja niiden mukaan leikattiin matot asuintilaan. Matot auttoivat mielestämme paljon ja lattia ei tuntunut enää niin kylmältä, mitä ilman mattoja. Sähköistä lattialämmitystä ei olla tarvittu lainkaan, edes tällä tokalla reissulla. Edellisen kohdan kuvassa näkyy hieman millaiset matot tehtiin. ? Tavaratilaan pitäisi vielä askarrella matot. Ohjaamossa on Fiat Ducaton oma kumimatto.

Vaatteiden ja kenkien kuivatus

Reissussa huomattiin, että vaatteet ja esimerkiksi kengät kuivuu todella hyvin retkipakun vessassa. Pakussamme on Truman 6kW lämmitin ja yksi puhallussuulake sijaitsee vessassa. Tämän ansiosta vessa/suihkutila kuivuu myös nopeasti suihkun jälkeen.

Lapsen kanssa märkiä vaatteita saa kuivatella melko usein ja kun äippä ja isikin tykkää leijalautailusta ja laskuhommista, niin tulee sitä kuivatettavaa ihan koko meidä poppoolta aina kengistä vaatteisiin.

Tämä kuivatusominaisuus on todella kätevä lapsen kanssa reissatessa, kun ulkovaatteet kastuu aika usein. ? Ja saa siellä kuivatettua myös märkäpuvut ja mun ja Pasin ulkoiluvaatteet. Ja jos tulee jotain pientä käsinpestävää pyykkiä, niin uskoisin, että nekin saa kuivaksi. ? Myös lumilautakengät kuivui hyvin, kun asetteli ne suulakkeen edustalle kyljelleen ja otti sisäkengät pois. ?

Vaatteet kuivuu kätevästi ja aika nopeasti retkeilyauton suihku/vessatilassa.

Kenkien kuivausta varten voi ostaa myös semmoisen kengän kuivaimen, missä tulee putki sisälle kenkään. Meillä on sellainen, mutta ei olla vielä kertakaan pakussa sitä tarvittu, kun ollaan muutenkin saatu vaatteet ja kengät kuivaksi. Neopreenitossujen ja -hanskojen kuivaamisessa se voisi olla kätevä. Meidän kengänkuivaaja toimii pistorasiasähköllä, joten puskaparkkeillessa se vaatii invertterin.

Alustan ruostesuojaus

Retkipakun pohjaan suositellaan ruostesuojausta ainakin Etelä-Suomen talvikelejä varten, kun teitä suolataan melkoisesti täällä päin. Olen kuullut, että myös Euroopan meri-ilmastoon ruostesuojaus on suositeltava, jos viettää paljon aikaa meren läheisyydessä.

Me käytettiin oma paku Lohjan Ruosteenesto -nimisessä firmassa. Paku oli siellä viime viikolla 3 päivää (23.-25.11.2020) ja kaikki meni kivasti. Vietiin paku sinne jo sunnuntaina valmiiksi ja paikan omistaja tuli avaamaan hallin oven, jotta saatiin paku lukkojen taakse yöksi. Paikka on hieman syrjässä, niin oli mukava kun tämä onnistui. ?

Semmoinen kannattaa huomioida, kun retkipakun käyttää ruostesuojauksessa, niin se suoja-aine haisee jonkun aikaa ja silloin myös sisätilat haisee voimakkaasti. Jotenka ei ehkä kannata suunnitella reissua ihan seuraavalle päivälle tai viikonlopulle siten, että meinaa yöpyä siellä. Onneksi haju kuitenkin poistui ajan kanssa. ?

Kuraläpät, sisälokasuojat kaariin ja pohjapanssari

Meidän pakuun on asennettu sisälokasuojat eturenkaiden kaariin ja niissä on integroituina kuraläpät myös. Pohjan ruostesuojaaja kertoi meille, että nämä suojat kannattaa ehdottomasti olla, koska kaarissa on jotakin saumakohtia, minne kertyy ilman suojia paljon likaa.

Harmillisesti pakussamme renkaat ovat ottaneet kiinni näihin muovisiin lokasuojiin kovemmassa vauhdissa esimerkiksi motarin rampille kääntyessä. Mainittiin asiasta, kun vietiin paku ruostesuojaukseen ja ruostesuojaaja lupasi kuumentaa samalla niitä muoviosia ja taivuttaa ne siten, etteivät ottaisi enään renkaisiin kiinni. ? Taivutus auttoi asiaan ja enään ei ole ottanut renkaat juurikaan kiinni. Ruostesuojaaja kertoi meille myös, että se lokasuojien muotoilu on kuulemma hieman muuttunut aiemmasta.

Lokasuojien ja kuraläppien lisäksi retkipakuun laitatettiin muovinen ”pohjapanssari”, joka suojaa moottoritilaa lialta. Tämä oli suositeltava ja retkipakun myyjä kertoi meille, että se on myös vaatimuksena takuulle, jos auto on Pohjoismaissa käytössä.

Webasto-moottorilämmitin ja maskisuoja

Meidän Weinsberg Carabus 600 MQ -retkipakuun asennettiin ProCaravanin toimesta Webasto heti syyskuussa 2020 ennen kuin saatiin auto. Ensimmäistä kertaa, kun käytettiin Webastoa, niin huomattiin, että moottorivalo (Check engine) syttyy palamaan hieman auton käynnistyksen jälkeen.

Kyseltiin asiasta ProCaravanista ja saatiin tiedoksi, että moottorivalon syttymisestä ei ole mitään käytännön haittaa, vaikka ikäväähän se on, että uudessa autossa se palaa. Eli Webasto kuulemma toimii kuitenkin normaalisti ja lämmittää sekä moottorin että sisätiloja. ProCaravan on saanut tämän tiedon suoraan Fiatilta.

Mietittiin aluksi, mitä tehdään Webaston kanssa, mutta Fiatilta pitäisi olla tulossa jokin korjaus tähän jossain vaiheessa. Päätettiin, että odotellaan sitä päivitystä, koska retkipakun talvikäyttö on meille todella tärkeää. Puskaparkkeillaan myös paljon, joten lohkolämmitin ei ollut meillä vaihtoehto.

Ja nyt (14.1.2020), kun kylmeni ja tuli kunnolla lunta, niin Webasto on ollut kyllä todella kätevä. ?

Eräässä pohjoisen Caravan-liikkeessä asioidessamme meille suositeltiin maskisuojaa talveksi ja ostettiin semmoinen. He sanoivat, että se olisi jopa auton takuun ehtona Pohjoismaissa, mutta ei olla asiaa tarkastettu mistään. Kerro toki, jos sulla on aiheesta tarkastettu tieto. 🙂

Lopuksi

Sitten kaikki vaan rohkeasti retkipakuilemaan myös talvella!! ?? Me ei malteta odottaa seuraavia reissuja. Jatkossa en osaa sanoa, mitenkä paljon ehdin päivittää näitä blogipostauksia ja kirjoittaa uusia, koska olen palannut takaisin työelämään äitiysvapaan jälkeen ja blogille ei ole valitettavasti jäänyt paljoa aikaa. 🙂 Tämä oli todella mukava harrastus äitiys- ja opintovapaalla. Olen näitä kirjoitellut päiväuniaikoihin ja iltaisin. Vähän sekin jo jännittää, miten paljon jatkossa on lomaa retkipakuilureissuille. ? Jos toivepostausaiheita ilmaantuu, niin pyrin ainakin niistä kirjoittelemaan. Tämäkin blogiteksti on aika pitkä jo ja olisi hyvä jakaa useampaan osaan ja varmaan sen teenkin, jos sopiva aika tulee sille. Kiva, jos jaksoit lukea tänne asti. ?

Muita blogipostauksia

Retkeilyautoaiheisia

Täältä löydät retkeilyauto-aiheiset postauksemme.

Lapsiaiheiset

Täältä löytyy lapsiaiheiset postaukset.

Leijalautailuaiheiset

Täältä löytyy leijalautailupostaukset.

Reissupostaukset

Reissuista voit lukea täältä.

Muuta

Meihin voit tutustua enemmän täällä ja täältä löytyy tietoa mistä retkipakuhaaveemme sai alkunsa ja miten se lopulta toteutui, vaikka toinen meistä on kotona lapsen kanssa. Se on siis ihan mahdollista, että säkin voit tämän haaveen toteuttaa. ?

Ja tuuhan ihmeessä seuraa meitä Instagramiin tai Facebookkiin ja YouTubeen. Ja laittelehan viestiä meille päin ja jaa vaikka retkipakukokemuksiasi! Täältä löydät tietoa blogistamme ja täältä pääset tutustumaan meihin.

Mahtavaa päivää sinne ja ihania retkipakuseikkailuita!! ?


(Visited 2 980 times, 1 visits today)
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Share if you liked! Thanks :)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.