Miksi juuri retkeilyauto eikä matkailuautoa tai -vaunua? Oma vai vuokra?

Share if you liked! Thanks :)

Päivitetty 15.4.2022

Retkeily- ja matkailuauton ostoa ja valintaa tuntuu moni muukin miettivän ja sitä, että uskaltaako niin kallista ostosta tehdä ja mitä sitten, jos ei sitten tykkääkään. Toivottavasti tämä postaus selkiyttäisi ajatuksiasi. Jos haaveilet rennosta extemporee reissaamisesta ympäri vuoden ja tykkäät nähdä erilaisia maisemia, niin retkiauto on kyllä juuri oikea valinta!! Käyhän vaikka vilkaisemassa meidän Instagramin ja YouTuben puolelta fiiliksiä ja tulehan niihin seuraamaan meitä. ???

Taustatietoa meidän retkipakuhaaveeseen liittyen

Retkiauto helpottaa hirmusti ainakin pikkumatkalais(t)en ja kuulemma myös lemmikin kanssa reissatessa. Retkiauton tuomista eduista pikkulapsen kanssa reissatessa löytyy oma juttu täältä. ?? Toivon, että nämä blogipostaukset rohkaisevat myös sinua toteuttamaan oman retkiautohaaveesi ja auttavat myös auton valinnassa. ?

Täältä voit lukea lisää, miten meidän retkipakuhaave lähti toteutumaan, vaikka itse olen tällä hetkellä kotiäitinä. Meidän retkiauton valintaan liittyvät tarpeet tulevat aika pitkälti leijalautailuharrastuksesta ja pikkulapsen tarpeista.

Haaveemme on päästä ympäri vuoden sinne, missä milloinkin sattuu tuulemaan siten, että poikakin voi olla seikkailuissa mukana. ???‍♀️?? Myös lyhyet extemporee viikonloppureissut ovat toiveissamme.

Rakentaako itse retkipaku vai ostaako valmisratkaisu?

Alkuun mietimme, josko olisimme ostaneet tila-auton ja muokanneet sen retkeilyyn ja yöpymiseen sopivaksi. Pian huomasimme kuitenkin, että vähän ajetut tila-autotkin ovat hintavia. Ja meillä ei ehkä olisi omat taidotkaan riittäneet talvikäyttöisen retkipakun rakenteluun. Pikkulapsen kanssa reissatessa vessa, suihku ja keittiö sekä jääkaappi ovat enemmänkin kuin toivottuja, koska ne helpottavat ja nopeuttavat hirmusti arkirutiinien hoitoa reissussa ja siten jää aikaa vaikkapa leijailuunkin.?

Rakentelu olisi vaatinut lisäksi sopivan sisätilan syksy- ja talviajan puuhastelulle ja myös riittävän hyvät työkalut. Ja aikakin olisi ollut rajallinen, koska vauva-arki on ihan oma lukunsa. ?

Näin jälkeenpäin ajatellen, jos olisimme rakentaneet itse retkipakun, niin vähän epäilen olisikohan se vielä edes valmis ja olisikohan ´sillä uskaltanut lähteä tällaiselle talviselle 3 viikon Lapin seikkailulle!! ???

Syyt, miksi päädyimme ostamaan ihan uuden ja ikioman retkeilyauton:

Seuraavaksi mietinnässä oli vuokratako vaiko ostaako oma retkiauto. Retkiautolla tarkoitetaan tässä matkailuautoa tai retkeilyautoa eli semmoista pakettiautoa, jossa on myös nukkumapaikat, wc/suihku ja keittiö vastaavasti kuin matkailuautossa.

1. Vuokraaminen vaiko oma retkiauto

 • Vuokrahinta tuntuu kalliilta (alkaen 120€/vrk liikkeestä), mikäli haluaa kuukausittain reissata. Viikonlopulle hinta on jo minimissään 240€, jolla lyhentäisi jo mukavasti omaa autoa. Saati vuokra-auto kesälomalle on noin 1000€/vko (4 viikkoa 4000€). Tosin, jos reissaa satunnaisesti muutaman kerran vuodessa, niin silloinhan vuokraus on hyvä ja huoleton vaihtoehto. ?
 • Viikonloppuvuokraus on työlästä ja reissuun lähtö hidasta, kun ensin pitää noutaa auto vuokraamosta kotiin, koska kaikki matkaan tarvittavat kamppeet (leijakamat ja lapsen tavarat, petivaatteet, keittiötavarat, omat vaatteet) eivät mahdu omaan autoon. Vastaava rumba palautuksen kanssa.
 • Vuokraamisessa 2 vrk:n lisävuorokausien ottaminen ennen ja jälkeen reissun helpottaa, mutta tuntuu kalliilta. Tällöin vkl-reissulle tulee hintaa jo 480€, jolla silläkin jo lyhentää omaa autoa mukavasti. Lisävuorokaudet mahdollistavat siis sen, että voisi pakata esim. torstai-iltana auton valmiiksi ja olla vielä sunnuntain reissussa iltaan asti. Tällöin palautuksen voisi hoitaa vasta maanantaina.
 • Tuuliennusteet eivät ole luotettavia pitkälle tulevaisuuteen ja saa vielä samana aamunakin tsekata ennusteet kannattaako lähteä ja minne päin Suomea. Riskinä on, ettei löydy extemporee vapaata retkiautoa vuokralle riittävän läheltä kotoa.
 • Oma retkiauto on helppo ja vaivaton, kun se voi olla pihassa aina valmiiksi pakattuna. Siirrät vaan kodin jääkaapista ruuat pakun jääkaappiin ja katot jotakin vaatetta messiin. ?
 • Oma retkiauto mahdollistaa myös helpot kyläilyt tai vaikkapa tapahtumissa käynnit kauempana kotoa, kun voi yöpyä autossa ja lähteä vaikka jo edellisenä päivänä liikkeelle.
 • Omassa retkiautossa on plussana myös se, että lapsella on reissussa aina tuttu ja turvallinen nukkumapaikka. Nukutuskin voisi siis onnistua helpommin. ? Toimii ehkä myös koirankin kanssa. Tosin koiran kanssa reissaamisesta ei ole omakohtaista kokemusta. Lapsen nukutuskokemuksia ja eräs nukkumapaikkavinkki löytyy täältä. Ja täältä löytyy vinkki, miten 3 mahtuu nukkumaan hyvin poikittain pakussa olevalla sängyllä. ?
 • Nyt kun meitä on perheessä 3, niin hotelleissa yms. yöpyminen tuntuu kalliilta. Puskaparkeissa yöpyminen on ilmaista, jos retkipaku jo on. Kesällä ei kulu kaasua paljoa ja aurinkopaneeleilla saa akut ladattua. ?

Edellä listattujen asioiden jälkeen ei taida olla vaikea arvata kumpaan vaihtoehtoon päädyttiin!!! ?? Omaan tietty ja seuraavaksi mietittiin, mikä vaihtoehto: matkailuauto, -vaunu vai retkeilyauto, meidän perheelle parhaiten sopii. Laitoin tähän vertailuun mukaan myös asuntovaunun, vaikka sitä ei oikeastaan edes mietitty vaihtoehdoksi. Yksi syy vaunun hankaluudelle näkyy ehkä kuvasta ja muut syyt selviää myös kohta. ?

Leijalautailua Pohjois-Norjan puutereissa. Retkeilyautolla pääsee helposti aivan harrastuspaikan viereen ja se toimii loistavasti myös lämpimänä taukotilana. (Kuvitteleppa retkipaku tuonne tien sivuun parkkiin, jossa odottelee lämmin suihkuvesi ja eväät jääkaapissa, kunhan maltat lopettaa leijailun.)

2. Matkailuvaunu, matkailuauto vai retkeilyauto:

Matkailuvaunu

 • Vaunu on hankala ainakin osassa leijasurffirannoista, jotka ovat usein pikkusten hiekkateiden päässä. Ja parkkipaikka saattaa olla ahdas ja pieni.
 • Talvikäytössä vaunu tuntuu myös hankalalle vaihtoehdolle, jos menee vaikkapa pohjoiseen tuntureille leijalautailemaan ja ajaa päiväksi aina ylös tunturiin ja yöksi vaikkapa sähköpaikalle johonkin kylään tms. Yllä näkyvä kuva havainnollistaa tilannetta talvisesta leijalautailupaikasta Pohjois-Norjassa.
 • Lisäksi meidän tapauksessa riittävän iso vetoauto puuttuu, joten auto olisi pitänyt vaihtaa. Ja kotipihamme on vaunun säilytykseen pieni.

Matkailuauto

 • Matkailuauto suljettiin vaihtoehdoista aika nopsaan pois, koska kolmas auto perheeseen ei varsinaisesti houkutellut. Kotipihamme on suht pieni ja lapsen myötä ei ole enää niin paljon intoa ja aikaa pestä autoja ja huolehtia kolmia huoltoja ja katsastuksia. Kolmesta autosta on siis aiempaa kokemusta. ?
 • Matkailuauto ei ehkä olisi isohkon kokonsa takia niin näppärä arkiajossa ja töissä käymisessä verrattuna retkeilyautoon, jotenka 3 autoa olisi ehkä tarvinnut tässä tapauksessa.
 • Matkailuautolla ei välttämättä pääse kaikkiin leijasurffipaikkoihin, jotka saattavat olla pienen ja kapean hiekkatien päässä. Myös parkkipaikan löytäminen matkailuautolla voi olla haastavaa, kun matkailuautot voi laittaa parkkiin leveyden takia vain joka toiseen paikkaan. Paku taas mahtuu parkkiruutuun.

Retkeilyauto (pakettiauto, johon on tehtaalla tehty nukkumapaikat, keittiö, vessa ja suihku)

 • Retkeilyauto menee toisena autona, koska monella on semmoinen jopa perheen ainoana autona. Tarvitsemme työmatka-ajoihin 2 autoa, mutta voisimme luopua toisesta pikkuautosta ja ostaa tilalle retkeilyauton. ? Täältä voit lukea kokemuksia retkeilyauton arkikäytöstä.
 • Retkeilyautossa kiehtoo myös se, kun takaovet ja sivuoven saa auki ja pääsee tällä tavoin fiilistelemään maisemaa ja luontoa lähempää, vaikkapa kaffea juodessa tai aamulla herätessään retkipakun perässä sijaitsevalta sängyltä. ? Tätä mahdollisuutta ei ole matkailuautossa!!!! Katsohan vaikka kuvista alla miten siistiä!!!! ?
Kuvat on otettu Weinsberg Carabus 600 MQ -retkeilyautosta.

Meidän perheen reissuautoksi valikoitui siis retkeilyauto eli omin sanoin retkipaku ja piti enään päättää ostaakko ihan upouuden vaiko vähän ajetun auton. Vähän ajettu (alle 100 000 km) ja uusi auto olivat vaihtoehtoina, koska silloin se menisi mahdollisimman pitkään ja auto olisi todennäköisemmin vähemmän korjaamolla ja siten pääsisi enemmän nauttimaan itse reissuista!! ???


Coloring map
Lue lisää Awesome Mapsin ihanasta värityskartasta täältä. Toivottavasti päästään pian värittelemään retkipakuiltuja maita 🙂

3. Uusi vaiko vähän ajettu retkeilyauto:

 • Vähän ajetun ja uuden välinen hintaero osoittautui suht pieneksi, jos autoon tarvii rahoituksen. Syksyllä 2019 uuteen autoon sai halvimmillaan 0,99% koron ja vähän ajettuun lainan korko olisi ollut 4-6%:n luokkaa riippuen, mistä kysyi.
 • Talvikäyttöön sopivia vähän ajettuja retkipakuja ei oikein ollut myynnissä syksyllä 2019 liikkeissä. Yksityiseltä henkilöltä oston koimme liian isoksi riskiksi kalliin hankintahinnan vuoksi ja, koska olimme ostamassa elämämme ensimmäistä retkiautoa, niin aiempaa kokemusta ei hirveästi ollut. ? Rahoituksen sai myös helposti sovittua liikkeen kautta.
 • Tehtaalta uuden tilaamalla saimme valita itse mallin, haluamamme ominaisuudet ja lisävarusteet. Mm. lapsen turvaistuinta varten Isofix-kiinnikkeitä ei tuntunut olevan lähes missään vähän ajetussa tai uudessakaan liikkeen tilaamassa retkeilyautossa. Itseasiassa yhtäkään Isofix-kiinnitteistä retkipakua ei ole vielä tullut itsellä vastaan (omamme lisäksi).

Päädyimme edellä listattujen asioiden takia uuteen retkipakuun, johon saimme itse valita kaikki. Tämän jälkeen pitikin sitten enää päättää retkeilyauton merkki, malli ja ominaisuudet sekä lisävarusteet, mitä retkipakuun tarvitsisi.

Retkeilyauton vaatimuksiksi muodostui:

Kuuden metrin pituus

 • Näppärä koko perheemme toiseksi autoksi, jolla voisi käydä myös töissä
 • Pidempään autoon verrattuna halvempi hinta
 • Eurooppaan lähtiessä laivamatkat hinnoitellaan auton pituuden mukaan, joten niissä säästäisi myös
 • Talvikäytössä vähemmän lämmitettävää tilaa ja siten kaasua kuluu vähemmän.

Ainoana miinuksena 6 metrin pakussa on pienehkö kattotila aurinkopaneeleille, koska kattoboksinkin piti mahtua. Täältä aurinkopaneelijutusta pääset hahmottamaan katon pinta-alaa. Meille on ainakin toistaiseksi riittänyt nuo paneelit, mutta ei viihdytä yleensä samassa paikkaa viikonloppua pidempään. Viikonloppureissun verran voi olla parkissa paikallaankin ja meidän käytöllä akut ovat riittäneet siten, että autoa ei ole tarvinnut käynnistää.?

Iso tavaratila sängyn alla

Talvikäyttöön soveltuva

 • Pohjoismaihin suunniteltu malli
 • Tehokkaampi 6kW lämmitin, jossa mahdollista lämmittää myös sähköllä, jos auto on tolpassa kiinni. Tällöin kaasua kuluu vähemmän.
 • Lattialämmitys sähköpaikalla ollessa. Tämä on hyvä samasta syystä kuin tuo sähkölämmitysominaisuus. Lattia voi tuntua muuten kylmältä talvella ja lattialämmitys tuo lisää mukavuutta, varsinkin jos lapsi tai lemmikki viettää aikaa lattiatasossa. Omakohtainen kokemus: Ainakin -10 asteessa pärjää vielä hyvin ilman lattialämmitystäkin puskaparkkeillessa. Tehtiin pakuun (Weinsberg Carabus 600 MQ, Scandic -edition) matot, jotka auttaa myös asiaan. ? Myöskään 3 viikon talvisella Lapin reissulla ei kaivattu lattialämmitystä. Meille lattialämmitys on ollut aivan turha, koska ei olla juurikaan oltu sähkötolpassa kiinni.
 • Lämmitettävä ja eristetty harmaavesisäiliö. Meidän pakussa on ollut vedet säiliöissä tähän mennessä noin -10 asteen pakkasessa. Aika mahtava fiilis mennä laskupäivän päätteeksi oman pakun lämpöseen suihkuun. ? Tämä vesien pitäminen autossa pakkaskeleillä kannattaa varmistaa aina myyjältä tai huollosta, koska autojen vesisäiliöiden paikat yms vaihtelee, niin se on malli- ja merkkikohtaista. Täältä voit lukea lisää retkeilyauton talvikäyttökokemuksia. 3 viikon Lapin reissulla meillä oli vähäsen haastetta vesien käytön kanssa, mutta retkeilyautoista löytyy aika vähän ns. virallista tietoa voiko pakkaskeleillä käyttää vesijärjestelmää turvallisesti. Me testailimme talvella omassa autossa vesien käyttöä, mutta ensi talvella ehkä kannattaa muutama kylmin kuukausi mennä vaan kannetulla vedellä.
 • Webasto-moottorilämmitin kaukosäädöllä (tähän odotelllaan Fiatilta päivitystä).
 • Lämpöpeitteet eteen ja taakse ja ehkä sivuoveen. Kuvia löytyy aiemmasta linkistä.
 • Ikkunoita kannattaa olla mahdollisimman vähän autossa, jos talvikäyttöä miettii. Pakun takaovien ikkunat saa helposti peitettyä peräpeitteellä ja tällöin vedontunne sängyllä häviää. ? Ja auton etuosaan voi laittaa myös peitteen ja meillä on peite myös liukuoven aukossa.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Weinsberg-Carabus-600-MQ-talvikaytto2-1024x767.jpg
Lue täältä lisää Weinsberg Carabus 600 MQ -retkipakun käytöstä.

Vessa:

 • Vessassa ikkuna: Voi huuhdella leijasurffikamoista ja miksei itsestäkin rantahiekat pois auton ulkopuolella ja suihkutella vaikkapa lapsen tai koiran
 • Ainakin Truma-lämmitteisessä autossa on puhallus myös vessaan ja vaatteet kuivuu siellä nopsaan. Tämä on tärkeä ominaisuus meille, koska harrastetaan muun muassa laskettelua ja leijalautailua, niin on mukava saada märkäpuvut ja ulkoiluvaatteet ja kengät kuivaksi. Lisäksi on kuivatettavana vielä pojankin ulkoiluvaatteet. ? Aldesta ei ole kokemusta, niin ei harmillisesti pysty vertaamaan, miten siellä kuivatus onnistuu.

Lapsen turvallinen matkustaminen (Isofix-kiinnitykset)

 • Lapsen turvaistuimen/kaukalon saa näppärästi ja tukevasti kiinni. Kokemusta on sekä turvavyö- että isofix-kiinnitteisestä selkämenosuuntaanistuimesta ja pakko sanoa, että isofix-kiinnitteinen istuimen saa todella paljon jämäkämmin penkkiin kiinni. Varsinkin, jos retkipaku on ihan arkiajossa, niin isofixit on hyvät olla! ?
 • Auton valmistaja on todennäköisesti kiinnittänyt huomiota turvapenkkiasioihin ja lasten matkustusturvallisuuteen, kun Isofix-kiinnitysmahdollisuus löytyy autosta.
 • Huom. Turvallisuusohjeiden mukaan taka- ja etupenkkien väliin tulevaa pöytää ei saisi pitää paikoillaan ajon aikana, koska kolaritilanteessa pöytä voi olla vaarallinen.
 • Olen huomannut eri Facebook-ryhmiä seuraamalla, että jotkut vanhemmat miettivät uskaltaako matkailuautolla tai retkipakulla lähteä lapsen kanssa reissuun, jos ei ole etukäteen varmuutta miten turvapenkin saa kiinni esim. vuokraretkiautoon. Se on mielestäni sääli, jos ihana reissu jää sen takia tekemättä. Täältä blogitekstistä löytyy yksi selkämenosuuntaan turvaistuinvaihtoehto retkipakuun ja alla kuvassa näkyy toinen. ?
 • Täältä löytyy Liikenneturvan video (Lapsi autossa, pyöräillessä ja julkisessa liikenteessä kuljetettaessa). Videolla selitetään mm. miksi esimerkiksi selkämenosuuntaan istuinta kannattaa käyttää niin pitkään kuin mahdollista ja lapsi siihen vielä mahtuu. Lisäksi videolla tulee paljon hyviä vinkkejä esikoista odottaville, joilla ei ole vielä kokemusta lapsen turvallisesta kuljettamisesta. ? Jos aihe on ajankohtainen, niin kannattaa ehdottomasti liittyä Facebookissa Turvaistuimet -ryhmään, josta löytyy mm. lista suositelluista ja testatuista turvakakaloista ja -istuimista. Ryhmästä saa apua myös niiden valintaan ja mikä käy mihinkin autoon. Lisäksi voin suositella tätä turvaistuinblogia, jota ylläpitää sama henkilö, joka ylläpitää myös tuota Facebook-ryhmää.
Besafen istuin Isofix-kiinnikkeissä kiinni Weinsberg Carabus 600 MQ -retkeilyautossa. Tuossa viereisessä penkissä on myös Isofix-kiiinnikkeet ja tuota pakun penkkiä saa tarvittaessa hieman levitettyä sivusuuntaan, jos on kaksi turvaistuinta vierekkäin.

Mahdollisesti tarvittavia lisävarusteita:

Markiisi

 • Tarjoaa aurinkosuojan ja sadesuojan, kun lapsi nukkuu päikkyjä rattaissa. Toisaalta tuulisissa paikoissa ei voi käyttää.
 • Tarjoaa lisää oleskelutilaa sadekelille. Varmasti kätevä ainakin isomman lapsen kanssa tai lemmikin kanssa.
 • Sadekelillä kokkaillessa voi pitää huoletta sivuovea auki eikä vesi tule sisälle.

Pienenä miinuksena se, että pakkaskelien tullessa ei voi enää käyttää. Ei ole suositeltavaa, jos markiisin laittaa märkänä kiinni ja sitten seuraavana yönä keli pakastuu.

Aurinkopaneelit

Katolle boksi tuomaan lisätilaa

 • Rantahiekat ei kulkeudu leijojen ja lautojen mukana pakuun sisälle
 • Talvella leijoihin ja lumilautoihin jäävä lumi ei sula autossa ja boksissakin lumi voi jopa pysyä lumen muodossa seuraavaan harrastuskertaan asti
 • Kylmällä kelillä takaovia ei tarvitse avata, jotta saa harrastuskamppeet ulos.
 • Saa lisätilaa autoon esimerkiksi grillille, tuoleille ja pöydälle
 • Boksi helpottaa kun osa tavaroista on eri paikassa eikä tarvitse purkaa koko tavaratilaa ulos kun ottaa jotain. ?
 • Täältä löytyy tietoa millainen kattoboksi valittiin meidän autoon ja millaiset telineet tuli katolle. Ja selviää minkälaiset aurinkopaneelit mahtuivat boksin kanssa katolle. ?

Muita huomioita ja vinkkejä retkeilyauton ostoon

Moni varmaan miettiin muun muassa saako retkipakujen listahinnasta alennusta tai mikä on toimitusaika, jos tilaa uuden tehtaalta. Ja myös retkipakun vuosittainen vero kiinnostaa. ?

 • Alennus hinnasta ei ollut iso hankintahintaan nähden, mutta jotakin varustetta sai neuvoteltua hintaan mukaan.
 • Tehtaalta tilatussa retkeilyautossa toimitusajan pituus voi tulla yllärinä, joten ei kannata jahkata päästöstä liian pitkään. ? Itse tilasimme marraskuun 2019 puolivälissä ja toimituksen piti alun perin olla viimeistään toukokuun 2020 puolivälin paikkeilla. Koronan takia toimitus kuitenkin harmillisesti viivästyi ja saimme retkipakun vasta syksyllä 2020.
 • Kannattaa katsoa, miten auton vuosittainen verot määräytyvät. Verot harmillisesti nousivat 2020 vuonna ja meidän retkipakun (vm 2020 tai 2021, en saanut selville valmistenumerosta kumpi vuosimalli kyseessä) vuosittainen vero on noin 670€/vuosi, kun 2019 vuonna se oli alle 400€/vuosi.
 • Suosituksena on vuokrata sopiva retkipaku ennen ostoa, niin huomaa onko se oma juttu ja millaista autoa kaipaa. (Tosin riskinä on, että melko varmasti hurahtaa retkipakuiluun ja retkipakukuume vaan kasvaa ???).

Meidän retkipakuksi lopulta valikoitui:

Meidän perheen retkipakuksi tuli edellä mainitut vaatimukset täyttävä Weinsberg Carabus 600 MQ (Scandic edition)!! ???

Weinsberg Carabus 600 MQ -retkeilyauto.

Täältä pääset lukemaan ensimmäiset käyttökokemukset ja fiilikset!! ??

Lopuksi

Toivomme, että sinunkin retkiautohaave toteutuu mahdollisimman pian!!! ??? Tulehan sillä välin seuraamaan meitä  Instagramiin ja Facebookkiin ja pääset reissufiilikseen jo nyt mukaan. ? (Ja retkipakukuumeesi kasvaa entisestään ??)

Muita retkeilyautoaiheisia postauksia sulle:

Lapsen kanssa reissaamiseen liittyvää tietoa

Reissut

Muuta

Meidän poppooseen ja blogiin voit tutustua lisää täällä ja täältä löytyy tietoa, miten retkipakuhaaveemme sai alkunsa ja miten se lopulta toteutui, vaikka toinen meistä on kotona pojan kanssa. Se on siis ihan mahdollista, että sinäkin voit tämän haaveen toteuttaa!! ???

Laittelehan viestiä meille päin ja jaa vaikka retkipakukokemuksiasi! Ja jos koet postauksen hyödylliseksi, niin jaa ihmeessä se retkipakusta haaveleville ystävillesi. Ja anna meille palautetta alla näkyvien hymijöiden avulla. Kiitos! ?

Mahtavaa päivää sinne ja ihania retkipakuseikkailuita! PS. Olen varma, että sinunkin haave toteutuu vielä!! ??


(Visited 5 480 times, 1 visits today)
What’s your Reaction?
+1
0
+1
1
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Share if you liked! Thanks :)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.