Mitä leijalautailu on?

Share if you liked! Thanks :)

Päivitetty 15.4.2022

Tässä jutussa ajattelin kertoa yleistietoa leijalautailusta, jos blogiamme eksyy lukemaan joku, joka ei lajia vielä harrasta tai tiedä siitä tarkemmin. Varoituksena semmoinen, että lukemalla juttua eteenpäin saatat päätyä kurssille ja sen myötä elämäsi saattaa muuttua aikalailla. ?

Leijalautailulla on varmaan niin monta nimeä kuin on harrastajaakin. ? Yleisesti puhutaan leijasurffista, leijasurffauksesta, leijailusta, kiteilystä ja mitä näitä nyt onkaan. ? Yleensä jaloissa on jonkunlainen lauta, mutta talvella lumella voi olla suksetkin. Me mennään Pasin kanssa laudalla sekä vesillä että lumella ja siksi käytetään lajista yleisnimenä yleensä leijalautailua. Vesille mennessä saatetaan puhua leijasurffistakin tai sitten ihan vaan leijailusta. ?

Leijalautailua Norjassa.

Mitä varusteita tarvitaan?

Laitoin muutaman sellaisen kuvan tähän alkuun, jotta pääset hahmottamaan, mitä kamoja leijalautailussa oikein tarvitaan. Leijaa ohjaillaan puomilla, josta leijailija pitää kiinni. Puomin läpi tulee keskinarut, jotka kiinnitetään vyötärön ympärillä olevan trapetsin eli trapan koukkuun kiinni hätälaukaisimeen kuuluvan lenkin avulla, kuten kuvista yllä ja alla näkee.

Puomin läpi kulkevien keskinarujen toiset päät on laitettu kiinni leijaan. Kuvissa leijailija käyttää vyötärötrapetsia, mutta myös istumatrapetsia voi käyttää vyötärötrapan sijaan. Itsellä ei ole istumatrapaa ikinä ollut, joten siitä ei valitettavasti löydy kuvia eikä kokemusta.

Leijalautailua Pohjois-Norjan lumoavissa maastoissa.

Sivunarut puolestaan menee käsissä pidettävän puomin päistä leijan nurkkiin kiinni. Ks. kuvat yllä hahmottamaan tilannetta. Kuvissa näkyy myös niin sanottu tehonsäätö keskinaruissa lähellä puomia (puomista hieman leijaan päin), josta saa muutettua leijan kulmaa suhteessa tuuleen ja käytännössä siis lisättyä tai vähennettyä ”tehoa”. Kuvista huomaa, että tehonsäätöjä on olemassa hieman erilaisia systeemejä, mutta ei mennä tässä nyt niihin sen tarkemmin. Ne käydään sitten läpi leijakurssilla, jos sinne päädyt. ?

Puomin ja trapetsin välissä on vielä hätälaukaisusysteemi, joka näkyy myös aiemmissa kuvissa. Hätälaukaisulla saa leijan tarvittaessa vedottomaksi nykyaikaisilla välineillä (vanhemmissa malleissa saattaa leijaan jäädä vetoa jonkun verran, jos leija ei jää yhden narun varaan hätälaukaisun jälkeen).

Leijasurffia Vietnamin maisemissa.

Lisäksi jalkoihin tulee lauta tai sukset. Ylemmissä kuvissa hieman pilkottaa lumilauta ja alemmassa leijasurffiin tehty lauta. Leijoja on sitten harrastajilla yleensä ainakin 2 eri kokoista, jotta pääsee eri tuulennopeuksilla harrastamaan. Sitä pienemmän leijan tarvitsee mitä kovemmin tuulee.

Mitä kaikkea leijaillessa voi tehdä?

Leijaa ohjailemalla voi päästä minne haluaa ja yksi harrastuksen ekoista kohokohdista onkin se, kun leijalla pääsee sinne minne haluaa eikä sinne minne päätyy. ? Leijalla voi siis mennä vasemmalle ja oikealle ja alatuuleen (myötätuuleen) ja ylätuuleen (vastatuuleen). Ja tunturissa talvella voi rinnettä mennä ylä- ja alamäkeen ja se vasta siistiä onkin, kun ei tarvii hissiä. ?

Kun osaamista karttuu, niin voi alkaa reenaamaan hyppyjä ja erilaisia temppuja tai kokeilla vaikkapa laikkaria (semmoista surffilaudan näköistä lautaa, jossa ei yleensä käytetä siteitä lainkaan, ks. kuva alla), jolla on kuulemma kiva mennä aalloissa. Me vasta hommattiin eka laikkari, jota päästään kokeilemaan toivottavasti piakkoin. Käytettynä löytyi noin nätti ja poika sitä pääsikin jo hieman yhtenä päivänä testaileen. <3 ? Jos muuten lapsen kanssa reissaaminen kiinnostaa niin tää juttu saattaisi kiinnostaa. ?

Poika pääsi testaileen äipän ja iskän uutta leijasurffilautaa.

Tässä tuli nyt ehkä paljon kaikkea uutta sanastoa, mutta äläpä huolehdi. ?Nuo kaikki asiat tulevat varmasti tutuiksi, jos päätät lähteä testaamaan lajia kurssille. Kuvien ja tämän jutun tarkoituksena on siis hahmottaa leijailussa tarvittavat kamppeet ja saada vähän käsitystä, mistä lajissa on kyse. Leijakurssilla sitten höpötellään näistä enemmän, jos sinne päädyt. Googlaamalla löydät helposti itseäsi lähimmän leijakoulun.

Me voidaan lämpimästi suositella Leijakoulu Lappista, kun ollaan molemmat käyty kurssi sitä kautta. Mun piti alkuun opettaa Pasia, mutta satuttiin olla Oulussa silloin ja Lappiksella oli sopivasti kurssi alkamassa, niin laitoin Pasin sitten sinne ammattilaisen oppiin (ja mikä parasta: pääsin ite leijasurffimaan sillä välin ?). Lappikselta saa kurssin lisäksi myös opastusta kamppeisiin ja löytyy sekä uusia että käytettyjä kamoja. Palvelu on ollut aina huippua! ? Mutta varmasti saat muistakin leijakouluista hyvää opetusta, joten ei muuta kuin rohkeasti kursseja kyseleen ja opettelee uusi kiva harrastus. ?

Miksi aloittaa leijalautailu kurssin kautta?

Leijalautailu kannattaa AINA aloittaa kurssin kautta ottamalla yhteyttä johonkin leijakouluun. Kurssin sisältöä on listattuna alla:

 • Tarvittavat varusteet esitellään ja näytetään, miten niitä käytetään turvallisesti
 • Opetetaan turvallisuusasiat ja turvalliset harrastuspaikat ja mitä asioita pitää huomioida.
 • Kurssilla reenataan myös hätälaukaisua, mikä on todella tärkeätä osata ja harjoitella ennakkoon, jotta osaa toimia nopeasti tarvittaessa.
 • Opettaja auttaa valitsemaan sopivat harrastuskamppeet, jotta harrastusta voi jatkaa turvallisesti aloittelijaystävällisillä välineillä kurssin jälkeen
 • Samalla pääset tutustumaan ainakin opettajaan ja ehkä jopa toiseenkin kurssilla olevaan. Tutut harrastuskaverit on aina plussaa ja myöhemmin rannalla tutustuu taas uusiin harrastuskavereihin. Sopivan leijasurffikelin sattuessa rannalla on aina porukkaa ja ainakin itse olen saanut aina apua, jos joku asia on mietityttänyt, että mitenhän se nyt menikään. ?
 • Pääset opettelemaan lajia yhdessä opettajan kanssa, joka neuvoo sulle perusjutut.
 • Esimerkiksi leijan nosto voi olla todella vaarallinen, jos se on ensi kosketuksesi leijaan. Kurssilla lennätellään ihan alkuun pientä harkkaleijaa ja sen jälkeen opettaja valitsee kurssipäivän tuuleen sopivan kokoisen oikean leijan oppilaalle ja opettaja nostaa leijan ilmaan ja tarvittaessa kuljettaa leijan oppilaalle valmiiksi turvalliseen paikkaan, missä opetella lennätystä. Talvella oppilas voi reenailla ihan siinä nostopaikallakin, mutta vesillä opettaja yleensä kävelee leija ilmassa nostopaikalta veteen riittävän kauas rannasta, jossa leija voidaan vaihtaa oppilaalle. Vedessä on turvallisempaa reenata leijan lennätystä ja leija pysyy myös ehjempänä, kun oppilas paukuttaa sitä veden pintaan rannan sijaan. ?

Mikä itseä leijalautailussa koukuttaa?

Itse hurahdin lajiin samantien jo heti kurssilla heinäkuun lopussa 2013, vaikka en vielä edes laudalle silloin päässyt. Se vaan oli just niin siistiä kuin miltä näyttääkin. Aluksi mietin, että haluun oppia leijasurffaamaan nimeomaan vedessä, mutta jälkeenpäin huomasin, että onhan se ihan huippua puuterilumellakin. ? Varsinkin pohjoisen maastoissa, missä ei ole puita ja voi mennä rinnettä ylös ja alas. Esimerkiksi Pallas sopii hyvin harrastamiseen tai sitten voi ajaa Varangeriin, missä on silmänkantamattomiin sopivaa maastoa. ?

Se on se fiilis

Tässä jutuissa näkyvät talviharrastuskuvat on kaikki Varangerissa otettuja. Pallakselta löytyy leijalautailukuva ainakin täältä, joka kannattaa käydä katsomassa. Sitä fiilistä on vaikea sanoin kuvailla, kun ajelee leijalla kahdestaan kaverin kanssa Pallaksen tuntureilla ja ketään muita ei näy missään. ?

Täältä löytyy myös eräs kuva Varangerista, josta näkee, että ihan harrastuspaikan viereen pääsee autolla. ? Se on myös aikalailla siisti fiilis, kun pysäytät auton tien varteen johonkin kohtaan ja tuut autosta ulos tunnusteleen tuuleeko riittävästi, että jäätäiskö siihen kohtaan harrastaa vai ajettaisko vielä hieman eteenpäin. ?

Vesillä leijasurffiessakin fiilis on aivan mahtava, kun pääsee sinne minne haluaa ja selviää myös aalloissa. Ja onhan se mahtavan tuntuista, jos sattuu ilmaankin pääsemään. Hyvän setin jälkeen sitä on aina yhtä hymyä vaan. ?

Ja ne reissut

Itseä on leijalautailussa kiehtonut aina ne reissut, mitkä harrastukseen liittyy. Kotoa tulee matkaa lähimmällekin leijasurffipaikalle noin tunnin verran suuntaan ja aina se on päiväreissu, kun sinne lähtee. Lomilla on ihana käydä kauempanakin harrastamassa, koska jo kotimaassakin on todella upeita rantoja missä harrastaa: mm. Hanko, Yyteri, Kalajoki, Tauvo ja Oulu. Itellä on vielä ainakin Vaasan seudun rannat ja Lohtaja kokematta (ja varmasti monenmontakin paikkaa mistä ei edes tiedä ?), joten niihin pitää vielä joskus kyllä päästä leijoja ulkoiluttelee. ?

Ulkomailta on kokemusta Mehikosta, Vietnamista, Aitutakista, Sardiniasta ja Punaiseltamereltä. Joten jos leijasurffikärpänen pääsee puraisemaan, niin pian huomaatkin googlaavasi netistä vain tuulisia lomakohteita ja katselevasi millos siellä olikaan se tuulikausi. ?

Ja se harrastusporukka

Harrastusporukka on myös ihan mahtavaa! Oot sitten missä päin vaan, niin aina riittää juttua ja hymyileviä naamoja, kun sattuu tuulinen päivä.? Itelle leijakavereista tuli melkeinpä toinen perhe, kun olin muutaman vuoden itsekseni vähän leijalautailuharrastuksen aloittamisen jälkeen ja aina kun jossain tuuli, niin tuli sinne päin suunnattua viikonloppureissulle. Tai jos oli lomaa niin jonnekin tuuliseen kohteeseen oli vaan päästävä. ?

Se on melkeinpä kuin elämäntapa

Leijalautailusta tulee helposti vähän niinkuin elämäntapa. Jäät koukkuun extemporee-reissuihin ja siihen, että ei kannata ennakkoon suunnitella hirveesti viikonloppuja. Mitä sitten jos sattuukin tuulemaan jossain ja oot ehtinyt sopia muuta… ? Se on toisaalta ihanan rentoa, kun vapaalla ollessa ei ole aikatauluja ja reissussa joka päivä on vähän niin kuin uusi pieni seikkailu, kun ei tiedä minne päätyy, koska tuuliennusteet ei ole kovin pitkälle luotettavia. Ja sitten jos ei tuule, niin ei se riippumatossa makoilukaan yhtään hassummalta tunnu. ?

Jos ei tuule, niin aina voi ottaa rennosti riippumatossa ja miettiä mitähän sitä sitten tekisi tai katella tuuliskohan se jossain muualla.

Kivoja seikkailuja ja mukavaa päivää sinne! ? Ja tuuhan ihmeessä seuraa meidän seikkailuja Instagramiin tai Facebookiin tai YouTubeen. Linkit löytyy täältä blogimme etusivulta. ? Ja täältä voit aloittaa tutustumisen blogiimme. Mukavia lukuhetkiä!

Muita blogitekstejä

Retkeilyautoaiheisia

Täältä löydät retkeilyauto-aiheiset postauksemme.

Lapsiaiheiset

Täältä löytyy lapsiaiheiset postaukset.

Leijalautailuaiheiset

Täältä löytyy leijalautailupostaukset.

Reissupostaukset

Reissuista voit lukea täältä.

(Visited 699 times, 1 visits today)
What’s your Reaction?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Share if you liked! Thanks :)

2 Comments

 1. Ville 26.12.2020 at 11:12 pm

  Mukava kirjoitus! Alkuvuodesta ennen poikkeusoloja tuli Dominikaaneissa lomalla kokeiltua surffausta ensimmäisen kerran, ja tässähän tekisi aika valtavasti mieli päästä kokeilemaan uudestaan. Leijalautailuakin oli tarkoitus kokeilla, mutta reissussa tavattu maanmies neuvoi että sitä voi hyvin harrastaa suomessakin, niin keskityttiin surffaukseen. (Oltaisiin toki enemmänkin voitu keskittyä, mutta ruokamyrkytys pisti vähän kapuloita rattaisiin). Jostain syystä jäi vielä viime kesänä kurssi käymättä, mutta teidän blogin innoittamana se on kyllä ehdottomasti ensivuoden bucketlistillä!

  Reply
  1. kotionsiellamissatuulee 27.12.2020 at 12:07 am

   Kiitos ja mukava kuulla, että tykkäsit. 🙂 Kuulostaa siltä, että meidänkin pitäisi joskus kokeilla surffausta ilman leijaa! Ei siis olla kumpikaan kokeiltu. Ja ehdottomasti vaan sitten leijakurssille ja mahollisimman pian. 🙂 Ei tarvii odotella ensi kesään asti, kun talvellakin voi käydä kurssin ja sillon oppii ehkä nopeemmin menemään leijalla, koska ei tarvii osata vesistarttia. Hyviä tuulia ja toivottavasti pääset pian surffaamaankin! 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.