Miten löytää puskaparkkeilijan tarvitsemat palvelut?

Share if you liked! Thanks :)

Päivitetty 15.4.2022

Tämä postausaihe tuli toiveena blogimme lukijalta.? Puskaparkeilla tarkoitetaan tässä postauksessa sellaisia yöpaikkoja, missä retkeilyauto ei ole sähkötolpassa kiinni eli tässä tapauksessa puskaparkki voi olla ihan metsässä tai vaikkapa huoltsikan pihassa.

Se on vähän makuasia, millaisen puskaparkin kukakin kokee mieluisaksi. Toinen tykkää olla ihan keskellä mettää yötä ja toinen taas haluaa ehkä päästä valmiiseen pöytään aamupalalle. Onneksi puskaparkeissa on varaa mistä valita. Jos reissaa silloin, kun suurin osa ei ole lomalla, niin vaihtoehtoja on enemmän. Me esimerkiksi yövyttyyn hiihtohissien ala-asemilla sesongin ulkopuolella, mutta mahtaakohan onnistua sesonkina. ?

Listasin tähän alkuun aiheet, mitä tässä postauksessa käydään läpi:

 • millainen on hyvä puskaparkki?
 • miten löytää hyvän puskaparkin ja muut tarvittavat palvelut?
 • puskaparkkeilijan tarvitsemat palvelut lyhyesti
 • miksi kierrättää roskia myös reissussa?
 • muita hyödyllisiä linkkejä
 • mitä meiltä Suomesta vielä puuttuu?

1. Millainen on hyvä puskaparkki?

Rauhallinen sijainti

Jos on herkkäuninen, niin suosittelen noita mettäpuskia. Esimerkiksi rekkaparkkiin tai huoltsikalle yöksi jäädessä saattaa heräillä aamuvirkkujen autojen ääniin. Rauhallinen sijainti on siis ehdottomasti plussaa, kun äänieristystä retkipakun seinistä ei hirveesti tule. ?

Tasainen paikka autolle

Suht tasainen paikka retkipakulle on hyvä, jotta suihkussa voi käydä ja vesi menee suurinpiirtein viemäreihin eikä tule yli kynnyksestä. Vessan lattian rakenne vaihtelee, joten tämä ei ole kaikissa autoissa välttämättä niin justiinsa.

Jos retkipaku on talvikäytössä ja pitää vesijärjestelmää käytössä, niin auto on siinäkin tapauksessa hyvä olla tasaisella, jotta vesi valuu putkista harmaavesisäiliöön ja putket ei jäädy niin herkästi. Kaadot on luultavasti suunniteltu olettaen, että auto on suorassa. Tämä vinkki saatiin eräästä Caravan-liikkeestä. ?

Tasainen paikka autolle on hyvä myös aamupalaa tehdessä, jotta kattilat on hellalla suht suorassa. ??

Ajokiiloja voi hyödyntää tarvittaessa, jotta saa auton suoraan. Meillä on esimerkiksi tämmöiset Thulen ajokiilat retkipakussa, mutta ei olla vielä kertaakaan tarvittu niitä.

Upea aamupalanäkymä

Meillä on puskaparkille toiveena mukava aamupalamaisema, koska hitaat aamut on parhaita reissussa. ☕️? Ja monesti tuijotellaan Google Mapsiä myös sillä silmällä olisiko mahdollisessa tulevan yön puskaparkissa vaikka järveä tai lampea lähellä tai jotakin muuta kivaa katseltavaa.

Toisinaan (lue aika usein??) sitten pitää vaan nopsaan löytää joku paikka mihin jäädä yöksi, kun pojan uniaika alkaa lähestyä. ? Ja tähän pimeimpään vuodenaikaan on jo usein pimeää puskaparkkiin saavuttaessa ja aamulla se on sitten aina yllätys millaisesta paikasta herää. Monta kertaa ylläri on ollut todella positiivinen. Katsoppa vaikka tämän postauksen ihan ekaa kuvaa. ??

Puskaparkkeiluun soveltuva paikka

Puskaparkkeiluun soveltuu yleensä hyvin esimerkiksi julkisten uimarantojen tms. parkkipaikat ainakin uimasesongin ulkopuolella. Semmoinen kannattaa aina alkuun katsoa, ettei paikassa ole mitään kieltomerkkejä yöpymiselle, niin ei aiheuta turhaa mielipahaa kellekään. Ja luonnollisesti katsoo, ettei yövy vahingossa liian lähellä jonkun pihaa tai yksityisalueilla. ?

2. Miten löytää hyvän puskaparkin sekä muita tarvittavia palveluita?

Me ollaan käytetty varmasti samoja tapoja puskaparkkien ja tarvittavien palveluiden etsimiseen kuin moni muukin ja joku meillekin nämä vinkkasi, kun oltiin ekoja kertoja reissussa. ? Eli ”Puskaparkit Google Maps” on hyvä ja toinen hyvä on Park4Night -sovellus. Myös ABC!-mobiilista löytyy muun muassa septitankin tyhjennyspaikkoja.

Puskaparkit Google Maps

Puskaparkit Google Maps:in löytää kirjoittamalla Googlen hakukenttään ”puskaparkit google maps”:

Tämän jälkeen, kun klikkaa tuota ensimmäistä ”Puskaparkit – Google My Maps” -linkkiä, mikä näkyy kuvassa yllä, niin avautuu alla näkyvä näkymä:

Puskaparkit google maps

Sitten, jos painaa yllä näkyvän kuvan näkymästä tuota linkkiä ”NÄYTÄ KARTAN TIEDOT”, niin saa näkyviin alemman kuvan mukaisen listan.

Puskaparkit google maps
Kemsan tyhjennys

Listasta voi valita, mitkä palvelut haluaa nähdä kartalla;

 • uimahallit
 • saunat
 • sähköpaikat
 • juomavesi
 • itsepalvelupesulat
 • kaasuntäyttöpaikat
 • kemssan tyhjennyspaikat
 • puskaparkit: enemmän puskaa
 • puskaparkit: enemmän parkkii

Jos kaikki on valittuna ja painaa päivitä, niin voi katsoa kartalta, mistä löytyy lähin valittu palvelu.

Park4Night -sovellus

Park4Night -sovelluksen saa AppStoresta ja siitä löytyy myös puskaparkkeilijan tarvitsemia palveluita. Alla näkyvässä kuvassa on etsitty palveluita Hangon alueelta. Sovelluksessa palveluita ja puskaparkkeja voi etsiä myös oman sijainnin läheltä.

Park4Night

Sovelluksen Menu:sta voi vaihtaa tarvittaessa muun muassa kielen kohdasta ”Application setting”. Suomea ei valitettavaksi löydy, niin siksi kuvissa on tekstit englanniksi.

Kuvassa alla näkyy, mitä sovelluksen asetuksia pystyy muuttamaan ja näkyy, että kieleksi on valittuna aiemmin mainittu englanti.

ABC! -sovellus

ABC! -sovelluksesta voi hakea myös muun muassa matkaparkkeja, septitankin (eli kemiallisen vessan/kemssan tyhjennyspisteitä) ja sähköpistokepaikkoja karavaanareille. Kun menee ABC! -sovelluksen hakuun ja valitsee rajaa hakua, niin tulee alla olevan kuvan mukainen näkymä:

Septitankin tyhjennys

Tällä hetkellä (10.1.2021) septitankin tyhjennyspisteitä on ABC-asemilla 30 kpl, matkaparkkeja 20 kpl ja sähköpistokepaikkoja karavaanareille 8 kpl. Matkaparkkien hinnat löytyy täältä. Sähkö 5€/vrk ja yöpyminen 5…10€/yö riippuen onko S-etukorttia tai SFC-korttia. Nämä sähköpaikat menee vähän ohi aiheen, mutta laitoin ne tähän kuitenkin, kun hinnat ei päätä huimaa. ?

Osassa ABC asemia vessan tyhjennys ja raikasvesisäiliön täyttö maksaa ja osassa on ilmaista.

3. Puskaparkkeilijan tarvitsemat palvelut lyhyesti

Nämä on ehkä jo selkeitä juttuja, mutta laitoin nyt kuitenkin lyhyet selitykset ja joitain lisähuomioita ja omia kokemuksia aiheisiin liittyen.

Kemiallisen WC:n tyhjennyspaikat

Vessan tyhjennykselle on monta eri nimeä. ABC!-sovelluksessa käytetään septitankin tyhjennystä ja jotkut käyttää kemiallisen WC:n eli kemssan tyhjennystä.

Aiemmin mainituilla sovelluksilla voi etsiä vessan tyhjennyspaikkoja. Joskus ollaan hyödynnetty myös Matti Sirkiän tekemää listaa kemssan tyhjennyspaikoista, mikä löytyy täältä.

Sellainen huomio, että talvella kannattaa varautua siihen, että kaikki tyhjennyspaikat eivät ole avoinna/käytössä.

Raikasvesisäiliön täyttöpisteet

Raikasvesisäiliön täyttöpisteitä voi etsiä edellä mainituilla sovelluksilla. Esimerkin joiltakin huoltoasemilta voi saada joko ilmaiseksi tai ostettua vettä. ”Puskaparkit Google Maps:ia” käyttäessä kannattaa katsella tarkemmin vesipisteen kuvausta ja sijaintia, sillä kyseessä saattaa olla lähde keskellä metsää, jonne ei autolla pääse.

Talvella huoltsikoiden vesipisteet voivat olla jäässä ja vettä ei löydy niin helposti. Nimimerkillä kokemusta on. ? Tällöin vettä voi kysellä kahviloista, Caravan-liikkeistä ja BestParkeista löytyy myös. Lisäksi kannattaa olla oma letku tai vaikka kastelukannu, jolla vettä saa otettua. Huoltsikoilla on monesti ihan liian lyhyt letku tai ei letkua lainkaan.

Harmaavesisäiliöiden tyhjennyspaikat

Näitä voi etsiä myös edellä mainituilla tavoilla, mutta niitä tuntuu olevan jotenkin harvassa tarjolla. Lisäksi monesti joutuu käydä kysymässä huoltsikalta, missä heidän ajokaivo sijaitsee pihassa. AJokaivon kannen aukaisuun tarvitsee usein nostotyökalun, jotta kaivon kannen saa auki. Työkalun on saanut pyytäessä kassalta.

Sellainen huomio, että talvella kannattaa varautua siihen, että kaikki tyhjennyspaikat eivät ole avoinna/käytössä. Muutamilla paikkakunnilla onnistuu harmaavesisäiliön tyhjennys aiemmin mainutuilla BestParkeilla.

Kaasupullojen vaihto

Kaasupullojen vaihto on usein halvinta esimerkiksi Tokmanneilla, Kärkkäisellä ja Motonet-liikkeissä, joissa 11kg pullo maksaa noin 20€. Huoltsikoilla hinnat vaihtelee noin 20…35€/11kg kaasupullo. Kaasupullojen vaihtoon liittyy eräs vinkki täältä (ks. Truma Level Control).

4. Miksi kierrättää roskia myös reissussa?

Huomattiin loka-marraskuun vaihteen pohjoisen reissulla, että kierrätys kannatta myös retkipakuillessa. Pohjoisesta oli vaikeaa löytää sekäjätteelle roskista, kun esimerkiksi levähdyspaikoilla ei sellaisia ollut lainkaan. Kierrättäessä sekajätettä tulee paljon vähemmän ja jätepisteissä oli kuitenkin paikat muoville, metallille, biojätteelle ja lasille yms.

Jos joku on keksinyt kätevänkokoisen ja -mallisen kierrätysroskiksen retkipakuun, niin saa laittaa viestiä. Meillä on mietinnässä ja ei ole tullut vielä passelia kierrätysroskista vastaan. ? Roskiksessa pitäisi olla omat lokerot ainakin muoville, lasille, metallille ja sekajätteelle.

5. Muita mahdollisesti hyödyllisiä linkkejä

Jos haluaa välillä leirintäalueelle tai matkaparkkiin, niin Caravan Leirintäoppaasta löytyy listattuna Suomen kesä- ja talvileirintäpaikkoja ja matkaparkkeja. Oppaassa on kerrottu myös leiriytymiseen liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Me ollaan käyty leirintäalueilla silloin, jos on pitänyt pestä pyykkiä. Siellä saa kätevästi pestyä ja saattaa olla myös kuivausrumpu tai kuivatushuone, niin voi pestä isomman määrän kerralla ja pyykit saa nopsaan kuivaksi. ?

Itsepalvelupesulat toimii myös pyykinpesussa, mutta sellaista ei olla vielä testattu.

6. Mitä meiltä Suomessa vielä puuttuu?

Oltiin ennen pojan syntymää Pasin kanssa retkipakuilemassa Uudessa-Seelannissa ja siellä oli semmoisia ihan kartalta löytyviä ns. virallisia ”puskaparkkipaikkoja”, joissa sai yöpyä ilmaiseksi, jos omassa retkiautossa oli vessa ja suihku. Tällä tavoin paikat pysyivät siisteinä ja ei tullut mielipahaa kellekään, kun oli valmiiksi merkatut paikat puskaparkkeilijoille.

Vuokrattiin siellä retkipaku ja mukana saatiin tabletti, joka toimi navigaattorina ja kartalla näkyi sekä leirintäalueet että nämä ns. puskaparkit. Näitä ns. puskaparkkeja oli siellä täällä ja joskus ne olivat kaupunkien keskustan tuntumassa ja joskus ihan korvessa. Tämä tabletti oli todella kätevä vieraassa maassa ajellessa. Lisäksi, kun klikkasi leirintäalueita kartalta, niin avautui näkymä, josta näki aiempien asiakkaiden kommentit kyseisestä leirintäalueesta sekä paikan hinnasto.

7. Lopuksi

Tuleeko sulla mieleen jotain vinkkejä, mitä tästä listalta vielä puuttuu? Lisäilen mieluusti, niin saadaan lista kattavaksi ja kaikkia puskaparkkeilijoita hyödyttäväksi. ?

Muita blogipostauksia

Retkeilyautoaiheisia

Täältä löydät retkeilyauto-aiheiset postauksemme.

Lapsiaiheiset

Täältä löytyy lapsiaiheiset postaukset.

Leijalautailuaiheiset

Täältä löytyy leijalautailupostaukset.

Reissupostaukset

Reissuista voit lukea täältä.

Mukavaa päivää sinne! Ja tuuhan seuraa meitä Instagramiin ja Facebookkiin. Ja meihin voit tutustua tarkemmin aloittamalla lukemisen täältä. ?

(Visited 5 205 times, 1 visits today)
What’s your Reaction?
+1
4
+1
0
+1
1
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0

Share if you liked! Thanks :)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.