Retkeilyauto lapsiperheelle: kokemuksia ja vinkkejä valintaan

Share if you liked! Thanks :)

Päivitetty 14.5.2021

Moni miettii retkeilyautoa lapsiperheelle. Omasta kokemuksesta voidaan sanoa, että ainakin yhden lapsen kanssa retkeilyauto on oikein mainoa matkustustapa. Ja varmasti kahdenkin kanssa vielä menee. Jos perheessä on 5 henkeä, niin tehdastekoisen retkeilyauton löytäminen voi olla haastavampaa, koska useimmissa malleissa on turvavyöistuimet vain neljälle. Meillä on itselle Weinsberg Carabus 600 MQ -retkeilyauto,

Tässä jutussa käydään läpi alla listatut aiheet:

 • Retkeilyautoreissussa uni on ehkä se tärkein juttu leppoisille reissuille
 • Heti toisena tulee ruokailu autossa
 • Eikä lapsen turvallista matkustamistakaan voi unohtaa
 • Lapsen peseytyminen ja vaipan vaihto
 • Lapsen vaatetus
 • Weinsberg retkeilyautomallien lyhyt vertailu lapsiperhenäkökulmasta

Retkeilyautoreissussa uni on ehkä tärkein juttu leppoisille reissuille

Alkuun kannattaa katsella sisätilaratkaisuja sillä silmällä, että kaikille löytyy mukava nukkumapaikka retkeilyautosta. Lapsi menee yleensä aikuisia ennen nukkumaan ja hänelle pitäisi olla rauhaisa nukkumapaikka autossa. Jos kaikki matkalaiset saavat nukkua kunnolla unensa, niin ilmapiiri pysyy hyvänä. ? Eli ensinnä nukkumaan menevää ajatellen kannattaa miettiä nämä kohdat läpi:

 • Voi hakea jääkaapista iltapalaa itselle häiritsemättä nukkuvaa
 • Voi käydä suihkussa
 • Voi katsoa mukavasti leffaa tai sarjaa
 • Sivuovesta pääsee pihalle, vaikka autossa joku nukkuu. Sivuovi pitää myös ääntä, kun sen sulkee ja kylmemmillä keleillä tulee vetoa, kun ovi on auki.
 • Valo ei häiritse nukkuvaa. Erilaiset verhoratkaisut voi auttaa myös tähän. Etupenkeille on saatavissa myös isommalle lapselle sopivia sänkyratkaisuja.

Me halusimme, että poika nukkuu retkeilyauton takaosassa näiden edellä mainittujen asioiden takia, koska se on rauhallisin paikka ja itse istuskelemme iltaisin käännetyillä etupenkeillä. Varsinkin syksyllä ja talvella tulee iltaisin katseltua puhelimestä leffoja tai sarjoja, kun ulkona on kylmää ja pimeää, niin sinne ei tee mieli lähteä.

Kesällä voi hengata auton ulkopuolellakin, kunhan varmistaa jotenkin, ettei lapsi pääse putoamaan sängystä. Ainakin pojan tapauksessa tämä onnistuu, koska nukahdettuaan hän nukkuu tosi sikeästi ja ei yleensä heräile. Voi laittaa vaikka itkuhälyttimen varmuuden vuoksi, mutta itku kuuluu kyllä auton ulkopuolelle seinien läpikin. Meidän lapsella on nukkumateltta, jonka saa kiinni turvallisuusyystä, että ei pääse putoamaan.

Eräs nukkumaratkaisu pienelle lapselle

Täältä löytyy eräs nukkumaratkaisu, joka sopii pienelle lapselle. Sängyssä ollaan käytetty kertakäyttöistä pissasuojaa, joka on helppo vaihtaa, jos vahinko sattuu ja silloin yleensä sängyssä ei ole kastunut muuta kuin lakana. Peitto on aika usein potkittuna pois.

Vauva voi nukkua helposti vaikka sängyllä olevassa vaunukopassa tai vaikkapa äityispakkauksen laatikossa. Tämä toimii siihen asti, kun lapsi ei vielä pääse pois näistä. Poika on nukkunut näissä molemmissa, kun reissattiin vauva-aikana.

Päiväunet

Päiväunet meidän poika nukkuu ympärivuoden rattaissa ja talvireissussa pääsi nukkumaan ahkioonkin. Hän vaan nukahtaa sinne samantien ja pakuun kun ollaan kokeiltu, niin nukahtamisessa saattaa kestää melkein tuntikin. Illalla sitten nukahtaa pakuun kyllä aika hyvin, että en tiedä mikä siinä on erona. Kannattaa testaa, mikä tapa on teidän perheessä toimivin.

Markiisi otettiin pakuun osittain päiväunien takia, jos sataa, niin rattaat saa suojaan.

Lapsen ruokailu autossa

Hyvä syöttötuoli ja sen sijoitus autossa

Pienelle lapselle on ollut kätevä sellainen suht siro syöttötuoli, josta saa jalat irti säilytyksen ajaksi. Sitä voi käyttää sekä sisällä että ulkona. Sellainen huomattiin, että sivuoven suuaukko on huono kohta syöttötuolille (siten että jalat kiinni syöttötuolissa), koska siitä lapsi ylettyy kaasuliedelle. Meillä on tapana tehdä esim aamupala siten, että herätään samaan aikaan yleensä ja vaihdetaan ensin pohjalle vaippa ja sitten hän menee syöttötuoliin puuhailemaan Pasin kanssa jotakin. He katsovat esimerkiksi kirjoja, tekevät palapeliä, rakentelevat dubloja tai leikkivät parkkihallilla ja autoilla.

Weinsberg retkeilyauto kokemuksia

Turvallinen aamupalan valmistus lapsen kanssa

Itse teen sillä välin aamupuurot ja kahvit hellalla. Ja sitten lisänä on esim rahkaa ja jotakin mehukeittoa tai hedelmäsosetta. Alkuun meillä ei ollut lainkaan mukana pakuun kuuluva ruokapöytää, koska se vakiona auton mukana tullut pöytä ei mahtunut olla omalla paikallaan selkämenosuuntaan turvaistuimen kanssa. Ollaan pidetty turvaistuin aina takapenkkien ikkunapaikalla ja sitä ei jaksa irroitella, kun sille ei ole oikein järkevää sijoituspaikkaa sitten parkissa ollessa. Sängyn alla oleva tavaratila on täynnä leijakamoja ja siellä on esimerkiksi rattaat ja tikkaat kattoboksille.

Sängyllä sitä turvaistuinta ehkä pitäisi parkissa ollessa, jos se olisi pakko irrotella. 3 mahtuu vielä kätevästi istumaan autossa, vaikka turvaistuin on paikoillaan. Alkuun pidettiin syöttötuolia siten, että jalat on siinä kiinni ja se mahtui olla pakun ruokapöydän kohdalla. Pakun pöytä ei ollut tällöin käytössä.

Uusi paikka syöttötuolille ja retkeilyauton uusi pienempi pöytä

Uutena ideana keksittiin nyt keväällä käyttää syöttötuolia ilman jalkoja käännetyn etupenkin päällä (ks. kuva yllä ja alla). Suojaa vaan penkin jollain pyyhkeellä tms, jonka voi helposti pestä. Tämä on osoittautunut todella käteväksi ratkaisuksi ja ollaan mietitty, miksi tätä ei keksinyt aiemmin. ? Ei tarvitse aina irroitella ja laitella syöttötuolin jalkoja ja autossa on näin myös enempi tilaa.

Weinsberg retkeilyauto kokemuksia

Uusi pienempi pöytä mahtuu näin myös paikoilleen. Tilasimme ProCaravanin kautta Weinsberg Carabus 600 MQ -retkeilyautoomme pienemmän pöydän (ks. kuva alla), joka mahtuu turvaistuimen kanssa. Se on eri sisätilaratkaisuissa käytössä oleva pöytä. Tällä järjestelyllä voimme käyttää pakun pöytääkin ja oma syöminen helpottui ja laskutilaa on huimasti enempi.

Weinsberg retkeilyauto kokemuksia

Taaperon kanssa on helpompaa, että jääkaappi on sijoitettu ylös

Taaperon kanssa on ollut plussaa, että jääkaappi on Weinsberg Carabus 600 MQ -mallissa sijoitettu ylös. Jossain malleissa se on lattiatasossa ja siinä tapauksessa taapero olisi ehkä koko ajan avaamaassa sitä. ?? Myös painikkeiden yms sijainnit kannattaa huomioida, että mahdollisimman moni olisi ylhäälle sijoitettu, niin vanhemmat pääsee helpommalla. Me puskaparkkeilemme melkein pelkästeen ja emme ole kiinni sähkötolpassa kovinkaan usein. Invertteri on kytketty vain keittiön pistorasiaan ja lisäksi invertterissä on kaukosäätö, josta sen saa päälle ja pois. Painike on sellaisessa paikassa, että lapsi ei pääse siihen käsiksi. Ei tarvitse siis tulppailla pistorasioita lapsen turvallisuuden takia.

Itse ruokailu

Ruokailu hoituu todella mainiosti lapsen kanssa, kun jääkaapissa voi olla välipaloja (esim rahkaa, hedelmiä, leipätarpeita…) ja sitten laatikoissa esim pilttejä varalle, jotka säilyy huoneenlämmössä. Meillä poika vielä syökin piltit huoneenlämpöisinä, niin todella helpolla pääsee, jos ruoka-aika tulee yllättäen ja ei ole ehtinyt tehdä ruokaa jostain syystä. Ruokaa tehdään yleensä joka toinen päivä isompi setti, jotta joka päivä ei mene aikaa kokkaamiseen. ? Pannulla voi helposti lämmittää eilisen ruoan.

Mikroa meillä ei ole pienehkön asuintilan akuston takia. Mikro ottaa niin paljon virtaa, että se lyhentäisi merkittävästi akkujen käyttöikää. Emme ole sitä kaivanneet.

Weinsberg retkeilyauto kokemuksia

Lapsen turvallinen matkustaminen retkeilyautossa

Turvaistuinasiat kannattaa varmistaa, että se sopii hyvin penkkiin ja mahdollinen jalka riittää lattiaan. Täältä löytyy enemmän tietoa turvaistuinasiasiasta ja Isofix-kiinnikkeistä. Samassa jutussa on vinkkejä myös lisävarusteista, mitä saattaisit haluta omaan retkeilyautoosi. Ja siiinä käsitellään myös oman retkeilyauton ja vuokrauksen hyvät ja huonot puolet sekä lyhyesti matkailuautoa ja -vaunua.

Myös turvaistuimessa kannattaa ainakin pidemmillä ajopätkillä pitää pissasuojaa, jotta ei tarvitse reissussa ruveta pesemään penkin pehmusteita. Ainakin meidän pojan istuimessa haaravyö painaa vaippaa siten, että sinne ei mahdu samaa määrää pissaa kuin jos ei olisi istuimessa ja muutamasti tullut pissat läpi.

Lapsen peseytyminen ja vaipan vaihto

Pienen vauvan vaipan pystyi vaihtamaan helposti vaikka sängyllä tai lattialla, kun laittoi alle pehmukkeeksi vaikka makuupussin ja siihen päälle pissasuojan. Kertakäyttöiset pissasuojat on tosi käteviä, koska pyykkäämään ei pääse niin usein, jos puskaparkkeilee.

Taaperolle ollaan vaihdettu vaippa siten, että itse istuu lattialla ja hän seisoo ja siinä laittaa housuvaipan. Teippivaippoja hänelle on ollut mahdotonta laittaa enää pitkään aikaan. Ainakaaan meidän taidoilla. 🙂 Pyllyn pesuun BabyWipes:it eli vauvan puhdistuspyyhkeet toimii reissussa hyvin, ainakin siinä vaiheessa, kun kakka on kiinteämpää. Merkkejä kannattaa testata, koska osa saattaa aiheuttaa toisille iho-ongelmia.

Ihan pienen kanssa voi olla helpompaa yöpyä vaikka huoltamoiden pihoissa, niin voi käydä siellä vessassa tekemässä ainakin aamu- ja iltapesut. Me ei olla haluttu omassa eikä vuokra-autossa pestä kakkoja viemäriin. 🙂 Pojan ollessa 8 kk ikäinen tehtiin eka retkipakureissu ja se oli lokakuuta ja vuokra-autoon ei saanut laittaa vesiä. Käytiin tekemässä iltapesu yleensä huoltsikalla ja poika nukkui jo tässä vaiheessa koko yön syömättä, niin aamulla sitten pääsi uudestaan sinne huoltsikalle tekee aamupesun, vaikka se ei olisi ollut 24h huoltamo.

Jos vedet on pakussa käytössä, niin seisomaan jo oppineen lapsen voi helposti suihkutella pakun suihkussa.

Lapsen vaatetus

Ollaan huomattu, että pienelle lapselle ei tarvitse mitään ihmeellistä vaatetusta ja ihan käytetyt vaatteet meni hyvin jopa talvella Lapissa. Tässä kannattaa säästää, jos jossain asiassa. Pojalle on lähes kaikki vaatteet tulleet käytettynä. Ihan muutamia uusia ollaan ostettu tai toivottu synttäri- tai joululahjaksi. Fleece-kurahaalarit ja hanskat on esimerkiksi uusia.

Haalareita on hyvä olla reissussa kylmillä keleillä useampia. Jos aamupäivän ulkoilulla kostuu yksi, niin sen voi laittaa kuivumaan vessa/suihkutilaan päiväunien ajaksi ja toisen laittaa sitten rattaisiin päiväunille. Myös pissavahinkojen varalle kannattaa olla useampi haalari/toppa-asu, jos puskaparkkeilee, kun heti ei pääse välttämättä pesemään. Varsinkin Lapissa etäisyydet on pitkät. Eli mieluummin useampi haalari käytettynä kuin yksi uusi. 🙂

Myös rattaisiin suosittelemme pissasuojan käyttöä varmuuden vuoksi. 🙂

Lapsiperheelle sopivat retkeilyautomallit

Otin tähän esimerkkiin mukaan Weinsbergin mallit, koska niihin olen eniten perehtynyt.

Täältä voit käydä tutustumassa eri pohjaratkaisuihin.

Weinsberg 600 MQH

Weinsberg 600 MQH on korkeampi malli, jossa katto on korotettu ja toinen sänky on sijoitettu ylös. Tämä olisi ehkä se malli mihin itse oltaisi päädytty, jos meitä olisi neljä. Ihan pienten kanssa pitäisi ehkä vanhempien nukkua ylhäällä ja lasten alhaalla putoamisvaaran takia. Ja tehdä takasängylle jotain turvajuttuja, että sieltä ei pääse putoamaan.

Tavaratila tässä mallissa on kohtuu iso. Ja plussana, että kaikki nukkumapaikat on valmiina eikä tarvitse esim ruokaryhmään tehdä virityksiä joka ilta. Ainoa mikä tässä mallissa mietityttää, on talvikäyttö ja se miten paljon enemmän kuluu kaasua lämmitykseen verrattuna Weinsberg 600 MQ-malliin.

Weinsberg 600 MQ

Tämä malli on meillä ja edut on kuvat täällä postauksessa: ”Miksi juuri retkeilyauto eikä matkailuautoa -tai vaunua? Oma vai vuokra?. Kokemuksia ja tarkempaa tietoa varusteista voi lukea täältä.

Weinsberg 600 ME

Tämä on muuten sama kuin 600 MQ, mutta jääkaappi lattiatasossa ja sänky on pitkittäin ja siten isompi. Tässä on kaappitilaa vähemmän. Tähän malliin kannattaa tarkastaa jääkö lasten turvaistuimille riittävästi tilaa syvyyssuunnassa verrattuna MQ mallissa.

Weinsberg 600 DQ

Tässä mallissa saa laskettua toisen sängyn ruokaryhmän ylle. Vanhempien pitäisi ehkä nukkua tässä laskettavassa sängyssä, koska en tiedä pystyykö sängyn ohi kulkemaan helposti silloin, kun siinä joku nukkuu ja saako esim sivuovesta kuljettua. Mietityttää myös paljonko sängyn alle jää laskuasennossa korkeutta esim oleiluun. Laskettavan sängyn osalta kannattaa selvittää, mikä sen painoraja on nukkujille. Tämä malli olisi ehdottomasti kiva päästä näkemään livenä.

Weinsberg 600K

Tässä mallissa on kerrossänky takana, joten nukkumapaikkoja on hyvin. Miinuksena on sängyn alla olevan tavaratilan pieni koko. Lisäksi kaasupullot on tässä mallissa pienemmät 5kg pullot (esim 600 MQ-mallissa 11kg pullot), joten ei ole talvikäyttöön sen takia niin hyvä. Lapissa on pitkät etäisyydet ja, jos puskaparkkeilee, niin joutuu puolet useammin vaihtamaan pulloja. Tähän malliin kannattaa miettiä Diesel lämmitystä, jos auto on ympärivuotisessa käytössä. Dieselin kulutuksesta ei ole kokemuksia ja se kiinnostaisi paljonko kuluttaa esim -20 asteen keleillä.

Weinsberg 630 ME

Tämä on muuten aika samanlainen kuin meidän 600MQ, mutta hieman pidempi ja siten sänky on saatu autoon mahdutettua pitkittäin. Iso tavaratila löytyy.

Weinsberg OUTLAW

Täältä löytyy lisätietoa tästä uudesta automallista. Plussia todella iso tavaratila. Sänky on myös tilava, mutta ei mahdu ehkä aikuisena ainakaan istua. Tässä kannattaa myös tarkastaa mahtuuko selkämenosuuntaan turvaistuin mitenkä hyvin takapenkille syvyyssuunnassa. Leijalautailuharrastukseen olisi kyllä todella toimiva ison tavaratilan puolesta.

Weinsberg nostokatto

Täältä löytyy lisätietoa nostokattoisesta autosta. Tämä soveltuu kolmen vuodenajan autoksi.

Täydennän näitä vertailuja myöhemmin.

Lopuksi

Lukaisehan sillä välillä täältä muita postauksia eri aihealueisiin liittyen:

Mukavaa päivää ja tuu seuraa meitä Instagramiin ja Facebookiin ja YouTubeen ?

(Visited 1 335 times, 1 visits today)
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Share if you liked! Thanks :)

2 Comments

 1. Essi 1.5.2021 at 8:02 pm

  Pottakokemukset ja vessarenkaan käyttökokemukset autossa olis myös kiinnostaneet kun vaippa on kuitenkin ainakin omassa päässä taaperolla enemmän hätävara kuin itse ratkaisu. Kuivaksi harjoittelun ja harrastuksen yhdistäminen oli ainakin omien venelykokemusten perusteella aika paljon suunnitelmallisuutta ja mietintää tarvitsevaa puuhaa..

  Reply
  1. kotionsiellamissatuulee 3.5.2021 at 1:57 pm

   Heippa ja kiitos kommentista. ? Meillä on vielä vaipat käytössä ja pottailua ollaan satunnaisesti kokeiltu vaipan vaihdon yhteydessä. Ei olla otettu asiasta ressiä, koska neuvolasta opastettiin, että osa lapsista oppii kuivaksi vasta 3v paikkeilla. Koitan muistaa lisäillä näitä kokemuksia postaukseen, kunhan niitä on enemmän. Jos sulla on hyviä vinkkejä pottailuun, niin niitä otetaan mieluusti vastaan. ? Semmoinen supistajarengas pönttöön meillä on jo pakun vessassa. Helpottaa kyllä varmasti sitten, kun oppii edes isomman hädän tekemään pönttöön tai pottaan. Nyt on vaan ollut haasteena se, että huomataan vasta hajusta ja kakka on jo silloin vaipassa. ?

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.